Linkovi

Protest na godišnjicu rušenja u Savamali


Nekoliko hiljada ljudi, od kojih su neki nosili simbolične "fantomke", protestovalo je na godišnjicu tajanstvenog rušenja objekata.
Nekoliko hiljada ljudi, od kojih su neki nosili simbolične "fantomke", protestovalo je na godišnjicu tajanstvenog rušenja objekata.

Danas je tačno godinu dana od kada su, pod okriljem noći još uvek nepoznati počinioci porušili nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali u Beogradu. Iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić neposredno posle nelegalnog rušenja rekao da su za to odgovorni najviše strukture vlasti u Beogradu, do sada niko nije odgovorao - a tim povodom večeras je u Savamali održan protest.

Nekoliko hiljada građana okupilo se danas u Savamali povodom godišnjice rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, a na protestu učestvuju i pripadnici Inicijative "Ne davimo Beograd" kao i učesnici "Protesta protiv diktature".

Pre protesne šetnje centralnim beogradskim ulicama, okupljenima se obratio sociolog Jovo Bakić, koji je podsetio da je i sam arapski investitor ocenio da ovde nema tržišnog potencijala. A nema potencijala zato što smo sirotinja, dodao je Bakić:

"Kome su kuće rušene, kome je poslovni prostor uništavan? Sirotinji koja jedva preživljava. A sa druge strane, on i njegova svita peru prljavi novac od trgovine drogom."

"Godinu dana nakon što je policija odbila da pomogne svojim građanima, izgleda da jedino Tužilaštvo ne zna šta se zapravo tada desilo. Izgleda da samo Tužilaštvo ne zna ko su ti ljudi iza fantomki, i da fantoma zapravo nema", kaže učesnica protesta Ljuba Slavković.

Povodom godišnjice rušenja objekata u Savamali, bivši zaštitnik građana i predsednički kandidat Saša Janković izjavio je da od prvog dana podržava proteste građana protiv nasilja nad ljudima, imovinom, zdravim razumom i pravnom državom. U pisanoj izjavi on je istakao da vlast godinu dana siste-matski zataškava ovaj slučaj, vređa i preti građanima, a za to je prvenstveno odgovoran Aleksandar Vučić, navodi Janković i dodaje da za zločin u Savamali neće biti amnestije.

O slučaju Savamala u Skupštini Srbije govorio je lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, koji je izjavio da je rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici jedan od najgorih primera kršenja i nepoštovanja zakona i procedura:

"Taj dan je praktično bila suspendovana pravna država na teritoriji dela grada Beograda. To nepoštovanje pravila je jedan od ključnih razloga zbog čega Srbija i propada, zbog čega su i građani rezignirani, digli su ruke i misle da ništa ne može da se promeni, zato što se pravila ne poštuju."

Sa druge strane, šef Poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević je rekao da je sada potpuno jasno da predsednički kandidati opozicije stoje iza protesta i na taj način pokušavaju da izazovu političku krizu i nestabilnost u Srbiji. Sličnu ocenu izneo je i zamenik šefa Poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić, koji je rekao da iza takozvanih spontanih protesta stoje političke strukture, odnosno pre svega dosovski kandidat na izborima Saša Janković, ali i neki drugi kandidati.

XS
SM
MD
LG