Linkovi

VMRO-DPMNE pobedio za jedan mandat, neizvesno ko formira vladu


Pristalice SDSM-a nakon izbora u Skoplju (REUTERS/Ognen Teofilovski)
Pristalice SDSM-a nakon izbora u Skoplju (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Na parlamentarnim izborima koji su u Makedoniji održani u nedelju, vladajuća stranka VMRO-DPMNE osvojija je 51 poslaničko mesto od 120 koliko mesta ima Sobranje, dok je opozicionom Socijaldemokratskom savezu Makedonije pripalo 49 mesta, preliminarni su rezultati koje je objavila Državna izborna komisija. Lider VMRO poziva na što skorije formiranje vlade, predsednik opozicionog SDSM poziva ostale stranke da nikako ne ulaze u koaliciju sa VMRO, a najjača partija Albanaca DUI se ne izjašnjava.

Naime, ni jedna od dve najjače stranke ne može sama da formira vladu, a prema preliminarnim rezultatima, albanskoj partiji DUI, dosadašnjem manjem partneru u vladajućoj koaliciji, pripalo je 10 poslaničkih mesta, dok je Pokret BESA, nova albanska opoziciona stranka, osvojio je pet mandata u makedonskoj skupštini, prenosi MIA. Alijansa za Albance osvojila je tri poslanička mesta, dok će sa dva mesta u novom sazivu parlamenta raspolagati DPA, dodaje makedonska agencija.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, nakon objavljivanja zvaničnih rezultata, rekao je da Makedonija treba što pre da dobije novu vladu koja će raditi na reformama, pre svega ekonomskim, ali i na priključivanju države EU i NATO.
Čelnik VMRO-DPMNE da su mu pobedu, inače desetu za redom, čestitali visoki predstavnici Evropske komisije, preneli su makedonski mediji.

"Ne očekuju nas samo pregovori o koaliciji koja će formirati vladu, koja konačno treba da izvede državu iz krize, narod to od nas očekuje, zato su nas i birali. Preko glave im je krize od svih onih koji su je i napravili", rekao je Gruevski na spontanom okupljanju u sedištu stranke.

Konačno, kazao je Gruevski, treba da se vratimo na sprovođenje ekonomskih reformi i otvaranje novih radnih mesta, povećanje zarada i penzija, subvencije, odnosno projeke koji će rešiti probleme svih građana Makedonije.

Sa druge strane, međutim, Zoran Zaev, predsednik SDSM, poručio je da bivši premijer Nikola Gruevski i šef VMRO-DPMNE ne sme da formira vladu i pozvao ostale partije da se solidarišu sa tim zahtevom.

Zaev je rekao da će ta partija ostati parlamentarna i da će izborna volja građana biti poštovana.

"Mnogi su glasali za život, izabrali su promene i poručili da ne žele da kriminalci vladaju Makedonijom", rekao je Zaev na konferenciji za novinare, prvoj od saopštavanja prvih zvanih izbornih rezultata iz DIK.

"Nikola Gruevski ne sme da formira vladu Republike Makedonije. Porazili smo režim penkalom i glasom i zalažem se za multietničku Makedoniju", rekao je Zaev.

Mediji u Skoplju prenose da je Zaev odbio direktno da odgovori na pitanje da li bi hteo da uđe u koaliciju sa albanskom partijom DUI Alija Ahmetija, inače, tradicionalno partnerom VMRO-DPMNE. Rekao je samo da je njegova partija u kontaktu sa svim partijama koje su osvojile poslaničke mandate.

Ostalo je, naime, nejasno da li bi SDSM prihvatila i eventualnu široku koaliciju u kojoj bi bila i VMRO-DPMNE.

Zaev kaže da vlast i opozicija zajednički treba da sarađuju u interesu svih građana i najavio saradnju sa svima.

Najavio je i da će SDSM da podnese prigovore zbog nepravilnosti na pojedinim izbornim mestima. Zaev nije rekao o kojim se biračkim mestima radi i kakve prirode su nepravilnosti i da na tome radi pravni tim opozicione koalicije.
Nije, međutim, isključio mogućnost da, ako neki od prigovora budu prihvaćeni, SDSM dobije još jedno poslaničko mesto.

Simpatizeri VMRO-DPMNE su sinoć slavili izbornu pobedu pred sedištem partije u Skoplju, a Zaev upozorava da očekuje da konačni rezultati DIK budu transparentni, prenosi Tanjug.

Analitičari: Nejasno ko će formirati Vladu i da li će biti stabilna

I dok se pobednička koalicija VMRO-DPMNE priprema za formiranje vlade sa tradicionalnim partnerom, albanskom partijom DUI Alija Ahmetija, ta partija makedonskih Albanaca se još ne izjašnjava o narednim koracima.

Drugopozicionirana novoosnovana albanska partija BESA ne želi koaliciju sa VMRO-DPMNE, a koaliciju sa tom listom, tvrde mediji, ne žele ni mlađi članovi dosadašnjeg tradicionalnog koalicionog partnera DUI.

Analitičari smatraju da bi parlamentarna većina od 61 poslanika bila minimum i da su male šanse da se takvoj koaliciji pridruže druge manje albanske partije.

Nakon ovih izbora pokret BESA je postala četvrta po jačini politička snaga. Iz tog pokreta poručuju da su otvoreni za razgovor o formiranju parlamentarne većine, ali ne i sa VMRO-DPMNE.

Afrim Gaši, jedan od osnivača tog pokreta osnovanog 2014, izjavio je da njihovi poslanici ne žele da sede za istim stolom ni sa "bratskom" DUI.

Analitičari procenuju da će vlada Gruevskog samo sa DUI biti teško održiva, tim pre što, prema nezvaničnim informacijama na koje se pozivaju makedonski mediji, mlađi članovi te albanske partije ne žele više u koaliciju sa Gruevskim.

Deo analitičara stoga ne isključuje mogućnost održavanje novih izbora zajedno sa lokalnim već naredne godine.

XS
SM
MD
LG