Linkovi

Neizvesni izbori u Makedoniji: Tesna pobeda Gruevskog i VMRO-DPMNE?


Glasanje na nedeljnim izborima u Skoplju (AP Photo/Visar Kryeziu)

Najviše glasova na nedeljnim izborima u Makedoniji osvojila je vladajuća partija VMRO-DPMNE dugogodišnjeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog. Za nju je glasalo 38,06 odsto glasača, dok je za opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije lidera Zorana Zaeva glasalo tek petnaestak hiljada ljudi manje, tj. 36,69 odsto birača.

Koalicija oko VMRO-DPMNE osvojila je 444.014 glasova, a koalicija oko SDSM 428.683, saopštila je u ponedeljak rano ujutro Državna izborna komisija na osnovu 99,34 odsto prebrojanih glasova. Najjača albanska partije DUI osvojila je 85.774 glasa, Pokret BESA 57.749, Alijansa za Albance 35.103 i DPA 30.971, javila je MIA.

Državna izborna komisija obradila je 99,72 odsto mesta, a nisu prebrojani još samo pojedini glasovi iz dijaspore. Prebrojavanje preostalih biračkih mesta ne bi trebalo da može da značajno promeni izborni rezultat, smatra većina komentatora, mada ima i analiza prema kojima da bi VMRO izgubi jedan glas u korist SDSM-a, što u tesnoj borbi pretstavlja značajnu razliku.

DIK nije ni do ponedeljka uveče objavio konačne rezultate, iako je trebalo da to učini u podne istog dana. Nazime, rok za saopštavanje zvaničnih rezultata ističe u sredu, ali su do sada konačni rezultati uvek saopštavi do 13 sati narednog dana od izbora.

Zbog toga, javnost u Makedoniji ni 24 sata nakon zatvaranja birališta nije u prilici da vidi zvaničnje projekcije brojnog stanja u parmalentu koji ima 120 mesta i od čijih se poslanika očekuje da izvuku zemlju iz duboke političke krize.

Prema projekciji na osnovu aktuelnih rezultata, VMRO-DPMNE bi trebalo da ima 51 mandat, SDSM 49 mandata, albanska partija DUI 10 mandata, Besa pet mandata, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata, javlja B92.

VMRO i DPA u poslednjih deset godina bili partneri, pa se očekuje da bi Gruevski mogao da ima bar tanku većinu od 61 poslanika u Sobranju. Ipak, analitičari ističu da je DUI ključni pregovarač u postizbornom periodu i da je moguće da se situacija promeni.

Već tokom izborne noći je nagovešteno da bi politička kriza mogla da potraje, jer su i Gruevski i Zaev proglašavali pobedu, a opozicija je čak i proslavila trijumf ispred zgrade makednoske vlade uz poruku da je "režim Gruevskog pao za jedan mandat".

Skopski Kurir tvrdi da je u DIK-u situacija haotična, a javnost se pita da li se na tu instituciju vrši pritisak u određivanju mandata između vlasti i opozicije.

Veoma neizvesni izbori u Makedoniji protekli su mirno, bez većih incidenata, a izlaznost je bila istorijska - nepunih 67 odsto birača je iskoristilo pravo glasa.

"Albanci izgubili mandate"

Lider albanske Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti s ljutnjom je u nedelju uveče konstatovao da su Albanci izgubili mandate na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji.

Ahmeti je podsetio da je apelovao na glasače da ne rasipaju glasove i ne daju ih manjim strankama, već da se drže zajedno da pobedi DUI, a da ne izgube Albanci, prenela je MIA.

On je poručio da će DUI nastaviti odlučno da brani interese Albanaca, kao i da će ta stranka raditi na tome da zemlja ide napred, ka stabilizaciji.

Reakcije iz EU

Ministri spoljnih poslova iz zemalja Evropske unije i evropski komesar Johanes Han pozdravili su uspešne, fer i demokratske izbore održane u nedelju u Makedoniji, izjavio je šef makedonske diplomatije Nikola Poposki.

"Uspešno održani fer i demokratski izbori je verovatno naš najveći dobitak, jer to je bio glavni preduslov da zemlja izađe iz političke krize.", rekao je Poposki i dodao da je Han posebno istakao veoma veliki odziv građana i izuzetno uspešan način na koji su održani izbori.

To je dobar argument za Makedoniju da se vrati na ključne prioritete za svoje građane, koji uključuju ekonomski rast, procese i reforme evropskih integracija, rekao je.

On je dodao da je sada nakon izbora, Briselu jasno da je sadašnji "status kvo" u vezi s pregovorima o pristupanju Macedonije EU neodrživ, javlja Tanjug.

Poposki se u Briselu sastao i sa slovenačkim ministrom Karlom Erjavecom i austrijskim Sebastijanom Kurcom, kao i mađarskim Petrom Sijertom.

Sijeto je izjavio da Makedonija što pre treba da formira političku vladu, a Kurc da je srećan što je Makedonija, nakon duge i veoma teške krize, uspela da organizuje fer i demokratske izbore i dodao da očekuje da će nova vlada biti formirana što pre.

Sa druge strane, hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula, koji je bio posmtrač na makedonskim vanrednim parlamentarnim izborima, misli da će se jedna vrsta neizvesnosti u toj državi nastaviti i u narednom periodu oko sastavljanja nove vlade.

"Ovoga trenutka doista nije jasno ko bi nju trebalo da sastavi s obzirom na tu polarizaciju i ne zna se koliko će stabilna ta vlada biti", ocenio je Picula u izjavi za Hinu.

Picula smatra da je moguće više scenarija, ali je najmanje izgledna velika koalicija jer to ne bi ništa rešilo s obzirom na duboke podele i razlike.

Jedino što povezuje VMRO-DPMNE i SDSM je jasna proevropska budućnost Makedonije, dok se po svim ostalim pitanjima bitno razlikuju, kazao je.

Na pitanje hoće li možda EU pritisnuti albanske stranke da ne idu u koaliciju s Nikolom Gruevskim, Picula je kazao da je to teško reći, ali je dodao da neki spominju američku stranu koja je sigurno zainteresovana za događaje u Makedoniji.

Ovoga trenutka nije jasno kakva će biti politika nove američke administracije prema ovom delu Evrope, ali Amerikanci svakako jesu faktor koji ne bi trebalo zaobići, smatra Picula.

Picula podseća da su izbori u nedelju bili posledica političkog dogovora u čijem je postizanju posredovala Evropska unija, sa svrhom da se zaustavi kriza koja traje već gotovo dve godine. Makedonija, zahvaćena unutrašnopolitičkim sukobima, nije mogla sama naći način za izlazak iz političke krize.

XS
SM
MD
LG