Linkovi

Drugi dan protesta u Skoplju


Demonstranti ispred policijskog kordona u Skoplju, 12. april 2016.
Demonstranti ispred policijskog kordona u Skoplju, 12. april 2016.

U centru Skoplja drugi dan zaredom traju protesti opozicije, koja zahteva ostavku predsednika Đorđija Ivanova, zbog toga što je odlučio da abolira sve političare protiv kojih se vode krivični postupci u aferi ilegalnog prisluškivanja.

Ivanov je juče pomilovao 56 osoba, uključujući i glavne aktere afere špijuniranja - bivšeg premijera Nikolu Gruevskog i njegovog bliskog rođaka i, donedavno, šefa tajne policije Sašu Mijalkovam.

Opozicija je još sinoć izašla na ulice i jajima gađala zgradu Narodne kancelarije makedonskog predsednika, a potom su pokušali da probiju kordon policije ispred sedišta vladajuće VMRO-DPMNE, ali nisu uspeli, pa su preko kordona bacali jaja i kamenje prema zgradi vladajuće stranke.

Ivanov je današnji dan proveo na makedonsko-grčkoj granici u društvu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Slovenije Boruta Pahora, sa kojima je obišao privremeni prihvatni centar Vinojug u Đevđeliji, gde je Ivanov izjavio da Makedonija ostaje "na braniku" Evropske unije i da "čuva koridor".

XS
SM
MD
LG