Linkovi

Ivanov: Makedonija plaća greške EU


Migranti na granici Makedonije i Srbije
Migranti na granici Makedonije i Srbije

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov rekao je u intervjuu za nemački Bilt da je priliv migranata do sada koštao Makedoniju 28 miliona dolara

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov rekao je da je njegova zemlja primorana da plaća za mere koje je Evropska unija preduzela u okviru migrantske krize, uz tvrdnju da je priliv migranata do sada koštao Makedoniju 28 miliona dolara.

U intervjuu za nemački dnevnik Bilt, Ivanov je istakao da Makedonija više ne može da podnese aktuelnu situaciju nakon što je bila primorana da proglasi nacionalnu krizu.

Takođe se žalio da Evropska unija nije dala Makedoniji “ni jedan cent” za njene troškove, te da je u potpunosti izgubila iz vida bezbednosne probleme, dok pokušava da razmesti milione Sirijaca, Avganistanaca i Iračana koji beže od nasilja i ekonomske neizvesnosti.

Ivanov je naveo da je njegova zemlja oduzela od migranata oko devet hiljada falsifikovanih ili ukradenih pasoša i optužio Nemačku da odbija da podeli informacije o biometrijskoj informacionoj tehnologiji ili ekstremnim islamistima.

Kada je reč o humanitarnim pitanjima, Nemačka je povukla veoma dobre poteze, ali je doživela potpuni neuspeh kada je reč o bezbednosti, naglasio je Ivanov u intervjuu nemačkom Biltu.

XS
SM
MD
LG