Linkovi

Liderki ekstremne desnice u Italiji raste popularnost u anketama


ARHIVA - Pešaci prolaze pored postera Đorđe Meloni, liderke ultra-desničarske stranke "Braća Italije" u Rimu, 4. avgusta 2022.
ARHIVA - Pešaci prolaze pored postera Đorđe Meloni, liderke ultra-desničarske stranke "Braća Italije" u Rimu, 4. avgusta 2022.

Sa porukom koja je mešavina hrišćanstva, materinstva i patriorizma, Đorđa Meloni doživljava veliki rast popularnosti zbog kojeg bi narednog meseca mogla da postane prva premijerka u istoriji Italije kao i prvi lider zemlje iz redova ekstremne desnice posle Drugog svetskog rata.

Iako njena partija Braća Italije ima neofašističke korene, Meloni je nastojala da rasprši strahove u pogledu njenog nasleđa, navodeći da su birači umorni od takvih priča.

Pa ipak, postoje snažni nagoveštaji da neće biti tako lako otresti se tog nasleđa: simbol njene stranke uključuje plamen u tri boje, pozajmljen od neofašističke partije formirane ubrzo po završetku rata.

Ako Braća Italije pobede na izborima 25. septembra, i 45-godišnja Meloni postane premijerka, to će se dogoditi skoro tačno 100 godina nakon što je Benito Musolini, fašistički diktator Italije, došao na vlast u oktobru 1922. godine.

2019. godine, Meloni je ponosno predstavila Kaja Đulija Čezarea (Gaja Julija Cezara) Musolinija, praunuka diktatora, kao jednog od svojih kandidata za Evropski parlament, iako je, na kraju, izgubio.

Za većinu italianskih birača, pitanja o antifašizmu i neofašizmu nisu "ključni pokretač odluke za koga će da glasaju", kaže Lorenco Preljasko, šef kompanije za istraživanje javnog mnjenja YouTrend. ”Oni to ne vide kao deo sadašnjosti, već kao deo prošlosti."

Pa ipak, Meloni je svesna pomne međunarodne pažnje koja prati njenu kandidaturu i radije korisi izraz "konzervativna" umesto "ekstremno-desne" kada opisuje svoju stranku.

Nedavno je snimila video poruke na engleskom, francuskom i španskom jeziku u kojima je navela da je italijanska desnica "predala fašizam istoriji pre više decenija, nedvosmisleno osuđujući gušenje demokratije i ozloglašene anti-jevrejske zakone."

To je bila referenca na zakone iz 1938. kojima je maloj jevrejskoj zajednici u Italiji bilo zabranjeno da učestvuje u poslovanju, obrazovanju i drugim aspektima svakodnevnog života. Zakoni su utrli put deportaciji brojnih italijanskih Jevreja u nacističke kampove smrti za vreme nemačke okupacije Rima u kasnim danima Drugog svetskog rata.

Međutim, zadržavajući plamen u tri boje u logotipu svoje stranke, "ona simbolično ističe to nasleđe", smatra Dejvid Art, profesor političkih nauka na univerzitetu Tafts, koji proučava evropsku krajnju desnicu. "Ali onda želi da doda - mi nismo rasisti."

Za razliku od Nemačke, koja se suočila sa svojim strašnim nacističkim nasleđem i našla načine da ga prevaziđe, period fašizma se malo proučava u italijanskim školama i na univerzitetima, kaže Gastone Malaguti. Sada 96-godišnjak, kao tinejdžer se borio protiv Musolinijevih snaga. U decenijama tokom kojih je dolazio u učionice da priča o italijanskom Pokretu otpora i borbi protiv fašizma, nailazio je na mnoge učenike koji nisu znali tu istoriju.

Pre samo pet godina, Braća Italije — čije ime je inspirisano prvim stihom italijanske himne - viđeni su kao marginalna stranka, kada su osvojili 4,4% glasova. Sada, ankete pokazuju da bi mogli da izbiju na prvo mesto i osvoje čak 24% glasova, nešto ispred Deomkratske partije levog centra, koju predvodi bivši premijer Enriko Leta.

Prema italijanskom kompleksnom, delimično proporcionalnom izbornom sistemu, koalicije iz kampanje dovode stranačke lidere na poziciju premijera, a ne samo osvojeni glasovi. Desničarski političari su ove godine obavili znatno bolji posao od demokrata u sklapanju izbornih partnerstava širokog dometa.

ARHIVA - Lider paritije Liga, Mateo Salvini, Đorđa Meloni i lideri partije Forca Italia Silvio Berluskoni posle sastanka u RImu, 20. oktobra 2021. (Foto: Klaudio Peri/ ANSA / AFP)
ARHIVA - Lider paritije Liga, Mateo Salvini, Đorđa Meloni i lideri partije Forca Italia Silvio Berluskoni posle sastanka u RImu, 20. oktobra 2021. (Foto: Klaudio Peri/ ANSA / AFP)

Meloni je pronašla saveznike u desničarskoj partiji Liga, koju predvodi Mateo Salvini, koji se, kao i ona, zalaže za suzbijanje ilegalne imigracije. Njen drugi saveznik je bivši premijer Silvio Berluskoni, iz stranke desnog centra Forca Italia.

Prošle godine, njena stranka je bila jedina veća partija koja je odbila da se pridruži italijanskoj vladi nacionalnog jedinstva za vreme pandemije, koju je predvodio Mario Dragi, bivši šef Evropske centralne banke. Dragijeva vlada je doživela krah prošlog meseca, nakon što su je napustili Salvini, Berluskoni i lider patije Pet zvezda Đuzepe Konte, koji su preokupirani zbog slabih rezultata svojih stranaka u istraživanjima javnog mnjenja i lokalnih izbora.

U anketama, Meloni se odaje priznanje na "doslednom i koherentnom pristupu politici. Ona nije pravila kompromise", kaže analitičar Preljasko, dodajući da se takođe doživljava kao "liderka koja ima jasne ideje - iako se ne slažu svi sa tim idejama, naravno."

Ona se izvinila zbog "tona", ali ne i sadržaja vatrenog govora koji je održala u junu u Španiji, kako bi prikupila podršku desničarskoj partiji Voks.

Reći će da smo opasni, ekstremisti, rasisti, fašisti, homofobi i da poričemo stvari", rekla je, po svemu sudeći u aluziji na one koji poriču Holokaust. Završila je govor uzvikujući slogane - DA prirodnim porodicama! Ne LGBT lobiju! Da seksualnom identitetu. Ne rodnoj ideologiji."

Meloni takođe oštro kritikuje "birokrate u Briselu" i "klimatski fundamentalizam". Političarka koja ima mladu ćerku, tvrdi da su izrazi "žena" i "materinstvo" trenutno izloženi "najvećoj cenzuri".

Abortus, koji je legalan u Italiji, nije tema kampanje. Međutim, Meloni je izrazila žaljenje zbog smanjene stope rađanja u Italiji, koja bi bila još niža bez imigrantkinja.

Na mitingu svojih pristalica u Rimu 2019, Meloni je dobila glasno odobravanje publike kada je vikala: "Ja sam Đorđa! Ja sam žena. Ja sam majka. Ja sam Italijank, i ja sam hrišćanka. I ne možete to da mi oduzmete."

U roku od nekoliko dana, njena izjava se našla u tekstu jedne rep pesme. Dok su je neki videli kao parodiju, Meloni se pesma dopala i čak je otpevala nekoliko stihova u programu na državnom radiju.

Prema njenoj autobiografiji iz 2021 "Ja sam Đorđa", veći deo njenog identiteta je izgrađen dok je odrastala u radničkoj četvrti Rima Garbatelja. Sa 15 godina se pridružila omladini Italijanskog socijalnog pokreta, neofašističkoj stranci sa simbolom plamena, i lepila političke plakete po prestonici.

Kada je imala 31 godinu, Berluskoni ju je postavio za ministarku za omladinu u svojoj trećoj i poslednjoj vladi. Ali ubrzo je krenula svojim putem i postala su-osnivač stranke Braća Italije 2012.

I Salvini i Meloni kažu da čuvaju "hrišćanski identitet Evrope." Stranka Đorđe Meloni je odlučno podržala Dragijeve odluke da pošalje oružje Ukrajini, dok Salvini i Berluskoni, koji se otvoreno dive ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, pružili mlaku podršku. Meloni takođe brani članstvo u NATO-u ali često vidi pravila EU kao kršenje italijanskog suvereniteta.

Ako njena partija krajnje desnice bude dominantna u novoj vladi Italije, postoji zabrinutost o podršci koju će Italija pružiti desničarskim vladama u Mađarskoj i Poljskoj i njihovim "duboko konzervativnim agendama", u sred strahovanja o demokratskom nazadovanju EU, kaže Art.

Sama Meloni, međutim, ističe da se "snažno protivi bilo kakvom anti-demokratskom zaokretu."

XS
SM
MD
LG