Linkovi

Ishod izbora u Italiji neizvestan


Luidji di Majo, lider Pokreta pet zvezda
Luidji di Majo, lider Pokreta pet zvezda

Mnogi ih nazivaju najvažnijim izborima u zapadnoj Evropi ove godine. Italijanski birači izlaze na birališta u nedelju da bi glasali u trci koju obeležavaju antiimigrantska osećanja i sve više pokreta evroskeptika. Vodeći kandidati su Pokret pet zvezda, koji kampanju zasniva na platformi protiv establišmenta i populistička Severna liga, savez koji je formirao bivši, osramoćeni premijer Silvio Berluskoni. U 82. godini, Berluskoni se sprema za veliki povratak na političku scenu. Prema istraživanjima javnog mnjenja, najverovatniji ishod biće parlament u kojem niko neće imati većinu, što povećava mogućnost da u Italiji dođe do političke turbulencije.

Ovaj uglađeni 31-godišnjak koji je napustio studije - želi da postane novi premijer Italije. On je lider italijanske populističke stranke anti-establišmenta - Pokret pet zvezda, koja se smatra najsnažnijim u zemlji.

“Od 4. marta želimo da rukovodimo vladom i rukovodićemo vladom”., kaže Luidji di Majo, lider pokreta Pet zvezda.

Snažna anti-korupcijska poruka te stranke privukla je mnoge - poput ovog taksiste.

Oni pripadaju armiji ljudi koja još veruje da je promena u Italiji moguća, ukoliko nova lica sa svežim idejama dobiju šansu da nešto kažu.

“Želim da promenim nešto i želim da stavim Pokret pet zvezda na probu. Želim da vidim da li će se, kao što kažu, suočiti sa ovim novim izazovom i biti uspešni”., kaže rimski taksista Djankarlo Paolini.

Uprkos svojoj popularnosti nije verovatno da će pomenuta stranka dobiti 40 odsto glasova, potrebnih da bi upravljala vladom. Pokret pet zvezda takođe je naglasio da neće praviti koalicije.

Di Majo se takmiči sa veoma poznatim licem, četvorostrukim bivšim premijerom Silvijem Berluskonijem, koji je na čelu stranke desno od centra Forca Italija. Zabrana da se kandiduje zbog presude u vezi sa poreskom proneverom iz 2013. nije umanjila njegovu privlačnost kod birača.

Berluskoni je definitivno spreman da pravi koalicije kako bi vladao, a jedan siguran saveznik mu je veoma popularni anti-migrantski i evroskeptično nastrojeni lider Lige Mateo Salvini.

Lučijano Luci kaže da razmatra mogućnost da glasa za Salvinija ili čak kranju desnicu. On je vlasnik porodičnog restorana , koji se nalazi u blizini čuvenog Koloseuma. Luci tačno zna šta želi od naredne vlade.

“Za nas, male biznise, prioritet je to što oni smanjuju porez, jer uz ovakvo oporezivanje ne možemo da napredujemo. To je problem”.

Salvini je jasan: Italijani na prvom mestu. Pred izbore, retorika tokom kampanje obe strane podstakla je gnev između desničarskih i anti-rasističkih demonstranata, a došlo je i do sukoba. Ukoliko ne bude jasnog pobednika, Italija će morati da se pripremi za nova previranja.

XS
SM
MD
LG