Linkovi

Politička kriza u Italiji


Italijanski premijer Enriko Leta na konferenciji za novinare na univerzitetu Kolumbija u Njujorku, 26. septembar 2013.
Italijanski premijer Enriko Leta na konferenciji za novinare na univerzitetu Kolumbija u Njujorku, 26. septembar 2013.

Italija je zahvaćena novom političkom krizom pošto je grupa ministara desno od centra, koje je bivši premijer Silvio Berluskoni pozvao da podnesu ostavke, najavila da će to i uraditi.

Italijanski premijer Enriko Leta ulaže ogromne napore da spase svoju, pet meseca staru vladu i izbegne prevremene izbore. On se vanredno sastao u nedelju sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom. Iz predsedničkog kabineta je saopšteno da su se dva lidera složila da je u najboljem interesu premijera Lete da postojeći problem i svoj predlog iznese pred članove parlamenta. Obojica su rekla da će uraditi sve što mogu kako bi se izbegli prevremeni izbori.

Nešto pre sastanka sa predsednikom premijer Leta je priznao da je njegova velika koalicija na labavim nogama i da su joj šanse za opstanak male:

"Uradićemo najbolje što možemo i u tome smo vrlo odlučni. Ali da napomenem, ako neko od vas želi da se u sledeća tri dana pomoli za Italiju, nije na odmet. Hvala."

Premijerova velika koalicija je na ivici kolapsa pošto je pet ministara iz stranke Narod slobode, najavilo ostavke. To je od njih tražio šef stranke, bivši premijer Silvio Berluskoni, navodeći plan vlade da poveća porez na dodatnu vrednost i odluku premijera Lete da odloži vladine poslove dok ne dobije potpunu podršku.

Međutim neki analitičari smatraju da Berluskoni forsira prevremene izbore, kako bi izbegao da bude izbačen iz parlamenta, pošto ga je italijanski viši sud, u avgustu, proglasio krivim za utaju poreza.

U telefonskom razgovoru sa članovima stranke, kasnije objavljenom na njenom veb sajtu, Berluskoni je demantovao da se ono što se dešava u njegovom privatnom životu odražava na politiku. On je prognozirao da će njegova partija pobediti na izborima.

Italija je treća po veličini evropska ekonomija i njena politička previranja su dovela do pada vrednosti akcija na berzama širom kontinenta.

Profesor na Američkom univerzitetu u Rimu Džejms Volston smatra da je situacija ozbiljna:

“Najgori scenario je da, ako ne budu u stanju da reše vrlo, vrlo ozbiljne probleme poput poreza, budžeta, nezaposlenosti , Italija će biti okean sa ozbiljnim problemima."

Volston kaže da je uloga predsednika Napolitana važna jer bi i on, ukoliko vlada premijera Lete doživi kolaps, mogao da podnese ostavku, što nije u interesu Berluskonija:

"Ukoliko Napolitano podnese ostavku, Italija bi mogla da upadne u još veći haos, za šta bi veoma jasno bio odgovoran Berluskoni. Prema tome, uloga predsednika je sve važnija. On više nije simbolična ličnost kao nekada.''

Volston takodje navodi da bi, ako predsednik Napolitano podnese ostavku, sledeći predsednik mogao da bude veliki Berluskonijev protivnik.

Premijer Leta planira u sredu da zatraži glasanje o poverenju njegovoj vladi.
XS
SM
MD
LG