Linkovi

Italija zaplenila luksuznu jahtu povezanu sa Putinom


Jahta "Šeherzada" usidrena u italijanskoj luci Marina di Karara

RIM - Vlada Italije naredila je zaplenu luksuzne jahte vredne oko 700 miliona dolara, koja se u javnosti povezuje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Jahta na šest spratova pod nazivom "Šeherezada" bila je usidrena u italijanskoj luci Marina di Karara od septembra prošle godine, ali su postojale naznake da se sprema da otplovi.

Jahta plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva, proizvedena je u Nemačkoj i ima dva heliodroma.

Izvor koji je upućen u policijsku istragu kazao je da je vlasnik jahte Eduard Kudajnatov, bivši šef Rosnjefta, koji lično nije pod sankcijama. Italijansko ministarstvo finansija nije objavilo ime vlasnika jahte, ali jeste da ima "bliske veze sa prominentnim pripadnicima vlasti u Rusiji". Zbog toga je jahta zaplenjena, a zvanični Rim je poslao dopis Briselu u vezi sa daljim koracima.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se italijanskom parlamentu u martu i apelovao da se zaplene jahte ruskih oligarha, što je deo evorpskih sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Italija je do sada zaplenila ruske vile i jahte u vrednosti od oko 900 miliona evra, koje su se nalazile na prestižnim lokacijama.

Kada je reč o jahti "Šeherezada", organizacija ruskog opozicionara Alekseja Navalnog tvrdi da je njen pravi vlasnik Putin.

Navode da su mnogi članovi posade zapravo priadnici ruske Federalne službe obezbeđenja, koja je zadužena za obezbeđivanje Putina.

Kremlj nije odgovorio na upit na komentar o ovim navodima.

XS
SM
MD
LG