Linkovi

Odvojeni susreti pregovaračkih ekipa Kosova i Srbije sa Lajčakom


ARHIVA - Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak (Foto: RFE/RLBujar Tërstena)
ARHIVA - Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak (Foto: RFE/RLBujar Tërstena)

Šefovi pregovaračkih ekipa Srbije i Kosova Petar Petković i Besnik Bisljimi održali su u toku dana odvojene susrete sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Do zajedničkog susreta delegacija nije došlo, jer je srpska strana inistirala na razgovoru o formiranju Zajednice srpskih optšina (ZSO), što je kosovska strana odbila.

“Priština je ta koja odbija razgovor o formiranju ZSO, iako je naša strana vrlo direktno insistirala na formiranju ZSO i iznela konkretne korake za formiranje te zajednice", izjavio je na kraju današnjih razgovora Petar Petković, glavni pregovarač Beograda.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je na kraju razgovora sa delegacijama putem Tvittera poručio da je “krajnje vreme za pravi napredak” u dijalogu.

Lajčak se u nekoliko navrata sastao odvojeno sa delegacijama u nastojanju da organizuje takozvani trilateralni suret, međutim napori su bili neuspešni zbog tvrdih stavova strana oko toga koje teme bi trebale biti predmet rasprave na zajedničkom susretu.

Kosovska strana se nije oglašavala nakon današnjih razgovora. Iz izvora bliskih prištinskoj delegaciji se saznaje da su oni na susretu sa predstavnicima EU razgovarai o nestalim, energetici i predstavljanju Kosova u regionalnim inicijativama.

Ovo nije prvi put da se dvojica pregovarača ne sastaju direktno iako dolaze u Brisel za dijalog. Krajem septembra su postigli dogovor o deeskalaciji stanja na severu dok su bili u istoj zgradi u isto vreme, a da se ni u jednom trenutku nisu zajedno sastali.

Postoje naznake da će delegacije i narednog dana nastaviti sa odvojenim razgovorima sa briselskim sagovornicima.

Tekst je u celosti preuzet sa sajta Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG