Linkovi

Kurti ne želi da politizuje srpsku pomoć, opozicija tvrdi - dobra reklama za Srbiju


Aljbin Kurti, vršilac dužnosti predsednika vlade Kosova na konferenciji za novinare u Prištini.
Aljbin Kurti, vršilac dužnosti predsednika vlade Kosova na konferenciji za novinare u Prištini.

Donacija od 1000 testova za koronavirus koju je Srbija poslala Kosovu je gest koji ne treba politizovati, rekao je danas vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti. S druge strane kosovska opozicija smatra da je Srbija doniranjem testova Kosovu napravila sebi dobru reklamu u svetu.

Priština je od Beograda 1000 testova dobila pre tri dana i to nakon video sastanka na kome su učestvovali i ministri zdravlja Srbije i Kosova Zlatibor Lončar i Arben Vitia.

Međutim brojne opozicione partije, organizacije i pojedinci kritikovali su Vladu Kosova što je prihvatila ovu donaciju iz Srbije, optuživši je da je time Srbiji “omogućila dobru reklamu u svetu”.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti odbacio je danas te optužbe.

"Ne mislim da je Srbija popravila imidž time. Ako je popravila sliku o sebi, Srbija je to uradila onim sporazimima koje su svih ovih godina, posebno nakon proglašenja nezavisnosti prihvatili naši lideri”, rekao je Kurti.

ARHIVA - Zdravstveni radnici guraju kolica sa pacijentom za koga se sumnja sa je oboleo od koronavirusa, u Prištini, 16. marta 2020. (Foto: Reuters/Laura Hasani)
ARHIVA - Zdravstveni radnici guraju kolica sa pacijentom za koga se sumnja sa je oboleo od koronavirusa, u Prištini, 16. marta 2020. (Foto: Reuters/Laura Hasani)

Kosovo je prema Kurtijevim rečima ovim gestom pokazalo da ne pravi razliku među građanima, opštinama, rodu, veri i etničkoj pripadnosti.

"Mi ne diskriminišemo nikoga i ubeđen sam da kad bi Kosovo odbilo da uzme te testove, bilo bo optuženo za iracionalno ponašanje i za politizaciju jednog gesta koji nije takav. Dakle, ovo ne treba da se prihvata kao politički gest i nema potrebe da pomažemo onima koji su dali 1.000 testova za političke ciljeve".

Kurti je kazao da Kosovo želi dobrosusedske odnose i što veću regionalnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

Da je međunarodna i regionalna saradnja važna ukazali su juče u zajedničkoj izjavi šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, kao i koordinatorka UN za razvoj na Kosovu, poručivši da “spasavanje života ljudi ne treba politizovati”.

U nedavnom razgovoru za Glas Amerike, američki diplomata Metju Palmer, specijalni predstavnik SAD za Balkan, ocenio je da je saradnja Srbije i Kosova u borbi protiv koronavirusa "retka dobra vest u ovoj situaciji", ukazujući na povećanu trgovinu i saradnju u zdravstvu.

XS
SM
MD
LG