Linkovi

Vučić: U Srbiji se od utorka otvaraju zanatske radnje


Vojvodina se umiruje, Beograd je sve bolji, kao i zapadni deo centralne Srbije. Probleme imamo u okolini Niša: Aleksandar Vučić; arhivska fotografija (Foto: AP/Darko Vojinovic)
Vojvodina se umiruje, Beograd je sve bolji, kao i zapadni deo centralne Srbije. Probleme imamo u okolini Niša: Aleksandar Vučić; arhivska fotografija (Foto: AP/Darko Vojinovic)

Policijski čas, jedna od mera koju su vlasti u Srbiji uvele u svrhe suzbijanja pandemije koronavirusa, od utorka će trajati jedan sat manje - od 18 do pet časova ujutru, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je, govoreći za Televiziju Pink, rekao da će penzioneri u periodu od 18 sati do jednog časa ujutru moći da idu u polučasovnu šetnju.

"Vojvodina se umiruje, Beograd je sve bolji, kao i zapadni deo centralne Srbije. Probleme imamo u okolini Niša", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i skoro otvaranje radnji i drugih objekata.

"Od utorka će biti otvorene zanatske radnje, obućari, krojači, automehaničari, prodavnice tehničke robe, građevinskog materijala. Frizerski saloni, saloni lepote i teretane počeće da rade iza 27. aprila ali uz posebnu zaštitu. Planiramo otvaranje restorana i kafića u periodu od 3. do 10. maja ali uz pravljenje distance. Međutim, ako krene lošije, povući ćemo sva ublažavanja mera i vratiti na postojeće“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je ublažavanje i drugih mera uvedenih zbog širenja Kovida 19.

„Ukoliko ne budemo imali rast novozaraženih i ako sve to bude u redu, onda ćemo ići da svakog dana penzioneri mogu da izađu da šetaju po pola sata, umesto samo utorkom, petkom i nedeljom. U roku od sedam do deset dana treba da se obezbedi parlament Srbije, da dobiju sva zaštitna sredstva i da se zakaže sednica Skupštine. Pozivam i sve građevinare da od utorka krenu punom parom na posao“, rekao je Vučić.

Tokom dana nadležni su saopštili bilans obolelih i preminulih od posledica koronavirusa. Prijavljeno je 304 pacijenata pozitivnih na virus Kovid 19, što je ukupno 5.994 potvrđenih slučajeva, a preminulo je još sedam osoba, ukupno 117 smrtnih slučajeva, saopštio je pokrajinski sekretar Zoran Gojković.

U poslednjih 24 sata testirano 3.462 ljudi, a hospitalizovano ukupno 3.853 pacijenta, dok je na respiratoru 126 pacijenata. Do sada, ukupno je testirano 36.028 osoba. Izlečenih je 637 građana, a procenat smrtnosti je 1,95 odsto.

Pokrajinski sekretar Gojković saopštio je da je 642 zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo virusom korona. Gojković je, na pres konferenciji, naveo da je od početka epidemije, na Kovid 19 testirano 6.795 zdravstvenih radnika.

Ukidanje nekih mera za najstarije i novinare

Virus slabi i na red je došlo pitanje popuštanja mera, rekao je epidemiolog Predrag Kon i najavio da će posle praznika starijima koji su preko 30 dana bili u kućnoj izolaciji biti omogućeno kretanje.

Kako je naveo, najverovatnije je da će utorkom, petkom i nedeljom starijim osobama od 65 godina biti omogućeno da izađu i prošetaju na pola pola sata, u prečniku od 600 metara od kuće i u vreme policijskog časa.

To bi bilo u vreme policijskog časa u bilo koje vreme, kako ne bi izašli svi istovremeno, kao i da ne mogu doći u kontakt sa zaraženima, naveo je Kon.

On je ocenio i da se situacija sa epidemijom poboljšava, tako da će restritkivne mere za sve postepeno popuštati.

Takođe, novinarima će biti ponovo omogućeno da prate konferencije za medije Kriznog štaba, jer prema rečima stručnjaka, "situacija sada to dozvoljava". Nije precizirano kada će novinarima biti omogućeno da izveštavaju sa redovnih konferencija, osim da će to biti "uskoro".

Epidemiolog Darija Kisic Tepavčević je izjavila da će jedna od prvih "relaksirajućih mera" biće povratak novinara na konferencije, jer se u ovom momentu stručno procenjuje da je smanjen rizik, uz odgovarajuće mere zaštite.

Ko je nadležan za izolaciju i koliko traje?

Epidemiolog Kon kaže da se sve osobe, koje su bile u samoizolaciji 14 dana zbog kontakta sa inficiranim licem, po isteku izolacije vraćaju se na posao, bilo da su testirane ili ne.

On je na pitanje, koliko dana u samoizolaciji ostaju osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim licem, odnosno kada se vraćaju na posao, i koja im je potvrda potrebna, rekao je da se najčešće osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranim testiraju, a da je to obavezno za zdravstvene radnike.

Objasnio je da je pravno regulisano ko sprovodi nadzor u toku samoizolacije, a to je nadležni Zavod za javno zdravlje, koji izdaje potvrdu da je izolacija sprovedena pod nadzorom.

Ako je samoizolacija bila zbog putovanja u inostranstvo, moguće je i da se ta lica nisu javila nadležnom zavodu, pa jedini koji mogu da izvrše potvrdu jesu oni koji su kontrolisali, a ako je to policija neophodno je da izda neku potvrdu na osnovu koje će nadležni zavod izdati svoju. Ne može nadležni zavod da izdaje potvrde tamo gde nije vršio nadzor“, rekao je Kon.

Ukazao je da putnici iz međunarodnog saobraćaja dobijaju rešenje sanitarne inspekcije o zdravstvenom nadzoru koji traje 28 dana.

Najveći problem zaraženi bez simptoma

Prema rečima pokrajinskog sekretara Gojkovića, građani moraju da shvate da je veliki broj nas zaražen, a da nema nikakve simptome, zbog čega je i dalje važna socijalna distanca kako bi se sprečilo prenošenje korona virusa.

"Imamo i zdravstvene radnike, kao i radnike u socijalnim službama, koji nakon završenog posla odlaze kući i na njima je da preduprede mogućnost bilo kakvih kontakata, što je veoma teško. I ti ukućani se kreću u određenom periodu i zato su sve naše molbe da se što više socijalno distancirama i tako smanjimo mogućnost prenošenja virusa".

Kako je naveo, sve je više zaraženih, kako vreme prolazi, i raste mogućnost prenošenja virusa.

XS
SM
MD
LG