Linkovi

U Srbiji pada broj obolelih od Kovida 19, od utorka slobodnije kretanje


Šetnja pasa u centru Beograda
Šetnja pasa u centru Beograda

U Srbiji je registrovano 6630 obolelih od koronavirusa, što je za 312 više nego prethodnog dana. Od Kovida 19 u proteklom danu umrle su tri osobe, ukupan broj žrtava je 125.

Na bolničkom lečenju je 3867 pacijenata, a 108 je na respiratoru - što je manje nego prethodnih dana. Izlečeno je 870 osoba.

Ukupno je testirano 41812 osoba.

Epidemiološka situacija je, kako je ocenjeno na konferenciji Kriznog štaba, doprinela tome da se određene restriktivne mere ukinu, ali će isto tako moći da budu ponovo uvedene ako se broj obolelih bude povećavao.

Slobodnije kretanje i otvaranje pijaca, radnji od utorka

Vlada Srbije usvojila je nove mere kretanja i režima rada trgovinskih objekata i pijaca u skladu sa epidemiološkom situacijom. Policijski čas će od utorka počinjati u 18h.

Starijima od 65 godina u gradovima i 70 u ruralnim sredinama biće dozvoljena šetnja utorkom, petkom i nedeljom u vreme trajanja policijskog časa, od 18h do 01h ujutru, u trajanju od pola sata i na udaljenosti 600 metara od kuće.

Od utorka su ponovo otvorene zelene pijace na otvorenom i zatvorenom, a dozvoljava se rad i automehaničarskim, vulkanizerskim, obućarskim, krojačkim radnjama, školama za obuku vozača, servisima za hemijsko čiščenje i pojedinim trgovinama na malo.

Delatnosti koje podrazumevaju fizički kontakt kao što su frizeri i kozmetičari, kao i teretane i fitnes centri, ostaće još zatvoreni.

Vlada napominje da se sve delatnosti moraju obavljati uz mere zaštite i adekvatnu opremu.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je da je odluka o ublažavanju mera doneta zbog aktuelne epidemiološke situacije.

“Pad broja obolelih je jedan razloga zbog kojeg se mere ublažabaju. Imamo veći broj otpusta iz bolnica nego prijema i to je evidentno skoro peti dan i u ovom trenutnku je to jedan od razloga zbog kojeg se relakrisaju mere, ali to ništa ne znači ako brojevi krenu da se povećavaju”.

Gojković je rekao da će otvaranje vrtića, fakulteta i eventualne zabrane kretanja biti donošene u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Konferencije sa ograničenim brojem novinara

Gojković je najavio da će od utorka i novinari moći da prisustvuju svim događajima na otvorenom. Kada je reč o događajima na zatvorenom prostoru, poput konferencija Kriznog štaba, novinari će moći da prisustvuju pod određenim uslovima.

"Što se tiče zatvorenog prostora kao što je ovaj, mi ćemo izaći u susret svima, ali ćemo morati da ograničimo broj novinara u sali. Tako da je plan da jedan dan na konferenciji budu novinari televizija i novinskih agencija, a da drugi dan bude u prisustvu štampanih medija i internet portala. I tako ćemo smanjiti određen broj novinara na zatvorenom prostoru. Od sutra mogu da dođu svi novinari sa televizija i novinskih agencija, a od srede su to novinari štampanih medija i internet portala", objasnio je Gojković.

On je ponovio da razlog za zabranu prisustva novinara na konferencijama nisu bila novinarska pitanja, već to što se "u nekim redakcijama pojavio koronavirus".

Problemi na Sajmu: PCR testovi nisu 100 odsto pouzdani

Jedan od pacijenata na Beogradskom sajmu, koji je u toj privremenoj bolnici od 29. marta, rekao je za Glas Amerike da su mu treći i četvrti test, koji se rade u razmaku od 48 sati, pokazali dva različita rezultata.

“Treći test na koronavirus mi je urađen 10. aprila i pokazao je negativan rezultat. Četvrti test mi je urađen 13. aprila, nešto malo više od 48 sati kasnije, i pokazao je da sam pozitivan. Kao da igrate poker”, kaže ovaj pacijent sa Sajma i tvrdi da nije jedini.

Napominje i da od lekara nije dobio nikakvo objašnjenje za rezultate svojih testova, kao i da od početka nema nikakve simptome koronavirusa.

U Kriznom štabu su na pitanje Glasa Amerike o ovom slučaju rekli da svi pacijenti koji ostaju u privremenim bolnicama tu ostaju zato što postoje medicinske indikacije, ali i istakli da PCR testovi na Kovid 19 nisu 100 odsto tačni.

"PCR test koji se koristi za Kovid nije 100 posto tačan svuda u svetu. To je sofisticirana metoda i lako je da dođe do greške i u načinu uzorkovanja, analizi i zato se vrši više testiranja. Ono što je najvažnije osim PCR testa, kliničarima je važna klinička slika, kakvo je stanje pacijenta", rekao je član Kriznog štaba Zoran Gojković.

Gojković zaključuje da ne postoji "nikakva medicinska mogućnost da neko ko ne treba da bude u bolnici ostaje tamo, jer je svima u interesu da se oboleli što pre vrate kućama".

Otvorena laboratorija "Vatreno oko"

U Kliničkom centru Srbije otvorena je laboratorija "Vatreno oko" sa kapacitetom obrade 2000 testova na koronavirus dnevno. Kako je saopšteno, u laboratoriji će raditi 40 mikrobiologa 24 sata dnevno. Druga laboratorija biće instalirana u Nišu i imaće kapacitet 1000 testova dnevno.

Obe laboratorije su donacija Kine.

XS
SM
MD
LG