Linkovi

Kraj ere: Raul Kastro se povlači kao lider Komunističke partije Kube


ARHIVA - Prvi sekretar Komunističke partije Kine Raul Kastro u govoru 1. januara 2019, tokom proslave 60 godina kubanske revolucije.
ARHIVA - Prvi sekretar Komunističke partije Kine Raul Kastro u govoru 1. januara 2019, tokom proslave 60 godina kubanske revolucije.

Raul Kastro potvrdio je da predaje mlađoj generciji rukovodstvo nad kubanskom Komunističkom partijom, na stranačkom kongresu koji je započeo u petak, što je označilo kraj šest decenija vladavine porodice Kastro - Raula i njegovog starijeg brata Fidela.

U govoru na početku četvorodnevnog kongresa, 89-godišnji Kastro je rekao da novo rukovodstvo stranke čine lojalisti sa decenijama iskustva, koji su se postepeno probijali do samog vrha partije, i koji su "puni strasti i anti-imperijalističkog duha".

Izjavio je da odlazi u penziju sa osećanjem da je "ispunio svoju misiju" i da je "pun poverenja u budućnost otadžbine."

“Ništa, ništa, ništa me nije prinudilo na ovu odluku", rekao je Kastro, čije je delove govora prenela državna televizija. “Dok sam živ, biću spreman da branim domovinu, revoluciju i socijalizam, snažnije nego ikad."

Na prošlom stranačkom kongresu 2016. Kastro je rekao da će to biti poslednji kongres koji predvodi "istorijska generacija" koja se borila u Sijera Maestri da bi srušila diktatora koga su podržavale Sjedinjene Države, u levičarskoj revoluciji 1959. Raul Kastro je 2018. već preneo dužnost predsednika na svog 60-godišnjeg protežea, Migelu Diazu-Kanelu.

Kongres je najvažniji sastanak Komunističke partije Kube i održava se na svakih pet godina da bi se razmotrila politika partije i rad njenih lidera. Održava se iza zatvorenih vrata ali se delovi govora emituju na državnoj televiziji.

Kastro je hvalio Diaz-Kanela kao predstavnika nove generacije lidera, hvaleći dobre rezultate koje je postigao tokom tri godine na položaju.

Kamuflažna vojna uniforma koju je nosio Raul Kastro bila je u kontrastu sa civilnim odelom njegovog štićenika, za koga se veruje da će ga naslediti kao prvi sekretar partije - što je najmoćniji položaj u jednopartijskom sistemu Kube.

Kubanci se voze pored američke ambasade za vreme protesta na kome je traženo ukidanje američke blokade Kube, u Havani, 28. marta 2021.
Kubanci se voze pored američke ambasade za vreme protesta na kome je traženo ukidanje američke blokade Kube, u Havani, 28. marta 2021.

Novi lideri Kube suočavaju se sa najgorom ekonomskom krizom od raspada Sovjetskog Saveza i postoje znaci sve veće frustracije, posebno među mlađom generacijom.

Jačanje američkog trgovinskog embarga, koji traje decenijama, i pandemija koronavirusa, pojačali su krizu likvidnosti posustale, centralizovane ekonomije, koja je već pretrpela udarac zbog smanjenja pomoći iz Venecuele.

To je dovelo do nestašice najosnovnijih vrsta robe, a mnogi Kubanci satima čekaju u redu da kupe namirnice.

Kastro je osudio obnovljeno američko neprijateljstvo za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je poništio odluke bivšeg predsednika Baraka Obame koje su označile otopljavanje odnosa SAD i Kube.

Američki predsednik Džo Bajden, koji je stupio na položaj u januaru, obećao je da će poništiti neke od Trampovih sankcija, iako je Bela kuća u petak saopštila da promena politike prema Kubi nije među njegovim spoljnopolitičkim prioritetima.

Kastro je poručio da je Kuba spremna za nove odnose.

"Sa ovog stranačkog kongresa, potvrđujem želju da razvijemo dijalog pun međusobnog poštovanja i razvijemo novu vrstu odnosa sa Sjedinjenim Državama, ali bez toga da Kuba mora da se odrekne principa svoje revolucije i socijalizma."

XS
SM
MD
LG