Linkovi

Predsednik Barak Obama - ideološki ciljevi i surova realnost


Barak Obama, 44. predsjednik Sjedinjenih Država, privodi kraju svoj mandat. Četrdesetsedmogodišnji Obama, koji je preuzeo položaj obećavajući nadu i promjene, osam godina kasnije napušta Bijelu kuću kao jedan od najpopularnijih predsjednika u modernoj istoriji, sa podrškom od oko 59 odsto. Međutim, Obama takođe odlazi u svijetlu iznenađujućeg poraza koji je njegov izbor za nasljednika, Hilari Klinton, pretrpjela od republikanca Donalda Trampa koji je obećao da će da promijeni mnoge Obamine ključne poteze.

Prizor prvog afroameričkog predsjednika, njegove supruge i dvije ćerke, kako se drže za ruke, možda je zauvijek promijenio percepciju Amerikanaca o tome ko može da bude u Bijeloj kući.

“Ako ima onih koji i dalje sumnjaju da je Amerika mjesto gdje je sve moguće, koji se još pitaju da li je san naših osnivača živ i danas, koji i dalje dovode u pitanje snagu naše demokratije, onda ste večeras dobili vaš odgovor”, poručio je tada Obama.

Amerikanci su Obami dali visoke ocjene za podizanje djece, čak i oni koji nisu saglasni sa njegovom politikom.

“Obama je, možda više nego bilo koji drugi predsjednik, integrisao svoj porodični život sa vođenjem zemlje, što nije lako”, smatra istoričar Alen Lihtman.

Obama se u početku usredsredio na privođenje pravdi Osame bin Ladena, lidera Al Kaide, kojeg bivši predsjednik Džordž W Buš nije uspio da pronađe. Kasno uveče, u nedelju 2. maja 2011. godine, Obama se obratio američkoj javnosti.

Predsednik Barak Obama sa članovima kabineta prati operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden
Predsednik Barak Obama sa članovima kabineta prati operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden

“Večeras mogu da saopštim američkom narodu i svijetu da su Sjedinjene Države izvele operaciju tokom koje je ubijen Osama bin Laden, lider Al Kaide i terorista koji je odgovoran za ubistvo hiljada nevinih muškaraca, žena i djece.”

Međutim, posle velike pobjede brzo je uslijedio početak građanskog rata u Siriji. Predsjednik Obama je 21. avgusta 2012. godine izdao upozorenje sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu koje će na kraju proganjati američkog lidera.

"Ne možemo da dozvolimo da se pogrešni ljudi domognu hemijskog ili biološkog oružja. Jasno smo stavili do znanja Asadovom režimu – ali i drugim stranama na terenu – da je za nas crvena linija kada budemo vidjeli da se hemijsko oružje prebacuje naokolo ili upotrebljava.”

Godinu kasnije, posmatrači su saopštili da je u napadu nervnim gasom sarinom, koji je izvela Asadova vojska, ubijeno više od hiljadu ljudi. Suprotno očekivanjima, Sjedinjene Države nisu odgovorile silom. Sirijski istraživač Haid Haid kaže da je većina Sirijaca tada izgubila svu nadu.

"U Siriji je u toku samo još jedna bitka, u okviru najveće borbe u tom području.”

Na unutrašnjem planu, posle rasnih incidenata, Obama je govorio o rasnim odnosima u Americi. Masakr devetoro afroamerikanaca u jednoj crkvi u junu 2015. godine podstakao je predsjednika da se osvrne na milosrđe porodica žrtava, koje su oprostile napadaču.

“Ako možemo da iskoristimo to milosrđe, sve može da se promijeni...”

Na međunarodnoj sceni, Obama je odstupio od ranije politike da bi pokrenuo istorijsko otopoljavanje odnosa sa Burmom i Kubom. U Havani, direktno se obratio Kubancima.

Predsednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro
Predsednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro

“Sjedinjene Države i Kuba su, na mnogo načina, kao dva brata koja ne govore godinama, čak iako nas veže ista krv.”

Predsjednik je uživao i u prilici da komunicira sa mladima, poput jedne grupe u Vijetnamu. Obama je istakao da iako se približava kraj njegovog mandata na položaju predsjednika, svjetska mreža koju je pokrenuo da bi podstakao liderstvo među mladima, predstavlja tek početak.

XS
SM
MD
LG