Linkovi

SAD i Kuba uspostavljaju avio saobraćaj


Hotel u Havani sa zastavama SAD i Kube
Hotel u Havani sa zastavama SAD i Kube

Američki i kubanski funkcioneri su postigli sporazum o uspostavljanju komercijalnih letova izmedju bivših neprijatelja iz ere hladnog rata posle više od 50 godina.

Delegacije obe zemlje su održavale sastanke u Vašingtonu od ponedeljka kako bi finalizovale detalje sporazuma na kojem rade već nekoliko meseci.

Nekoliko velikih američkih avio kompanija je izrazilo interes da uspostavi redovne letove na Kubu, uključujući American Airlines, Deltu, United i JetBlue.

Vest o sporazumu objavljena je godinu dana pošto su predsednik Obama i kubanski predsednik Raul Kastro najavili da dve zemlje uspostavljaju zvanične diplomatske odnose prekinute neposredno pošto je komunistički lider Fidel Kastro 1959. zbacio dugogodišnjeg kubanskog dikatora. Predsednik Obama je u septembru ublažio putne restrikcije za to karipsko ostrvo, ali je turističke posete zabranjene američkim trgovinskim embargom koji samo Kongres može da ukine.

Stejt department je saopštio da će novi sporazum dovesti do šireg odobrenja za putovanja u tu ostrvsku zemlju. Takodje je navedeno da je snažniji odnos američke civilne avijacije sa Kubom “kritična komponenta” nastojanja predsednika Obame da normalizuje odnose izmedju dve zemlje.

XS
SM
MD
LG