Linkovi

Preminuo Fidel Kastro


Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro umro je u 91. godini, saopštio je njegov brat, kubanski predsednik Raul Kastro.

Komunistička vlada Fidela Kastra preživela je invaziju Kastrovih neprijatelja koju su podržale SAD, nuklearnu krizu u jeku hladnog rata, brojne atentate i decenije američkih ekonomskih sankcija. Medjutim, Kastro je doživeo i da vidi da Vašington proglašava obnovu punih diplomatskih odnosa sa Havanom, kao i potonju posetu američkog predsednika ostrvu u martu 2016.

Fidel Kastro biće kremiran u subotu.

Fidel Kastro Ruz rodjen je 13. avgusta 1926. i postao jedan od lidera pokreta protiv diktature Fulgensija Batiste. Predvodio je gerilce koji su pobedili Batistinu vojsku i preuzeli vlast na ostrvu 1959. I dok je Batista postao vojni diktator, Kastro je postao surovi autokrata.

Fidel je upravljao Kubom kao premijer od 1959 do 1976. a zatim kao predsednik od 1976. do 2008. Proglašen je zaštitnikom socijalizma i velikim protivnikom imperijalizma. Kastro je takodje služio kao prvi sekretar Komunističke partije Kube od 1961. do 2011.

Desetine hiljada ljudi dočekale su Kastra na dan kada je ušao u Havanu, ali su hiljade i hiljade kasnije bežale iz represivne policijske države komunističkog diktatora, ostavljajući za sobom svoje porodice, imovinu i ostrvo koje su voleli. Mnogi su stradali u pokušaju da se domognu SAD.

Pod Kastrom, Kuba je postala komunistička država jedne stranke, industrija i kompanije su nacionalizovane a socijalističke reforme primenjene u svim aspektima društva. Kastro je kritikovan zbog gušenja ljudskih prava.

U pokušaju da ostavi dobar utisak na svoje američke domaćine tokom posete Vašingtonu u aprilu 1959, Kastro je koristio umeren politički ton. Govoreći u emisiji Meet the Press na NBC-u, Kastro se prikazao kao demokrata revolucionarne prošlosti. "Demokratija je moja ideja. Ne slažem se sa komunistima. Ono što želimo što pre su uslovi za slobodne izbore", rekao je navodeći da proces neće trajati duže od četiri godine. Bilo je to obećanje koje nikada nije ispunio.

SAD su obnovile diplomatske odnose sa Kubom 20. jula 2015. ali su nastavile komercijalni, ekonomski i finansijski embargo komunističkog ostrva.

Predsednik Barak Obama, prvi predsednik SAD koji je posetio Kubu od Kastrove revolucije, energično je reagovao u nastojanju da obnovi ekonomske odnose sa tom zemljom.

Obama i Tramp različito reagovali na vest o Kastrovoj smrti

Predsednik Obama se obratio građanima Kube posle vesti o smrti Fidela Kastra izražavajući svoje saučešće i podsećanje da će nastaviti svoje napore za normalizaciju odnosa sa Kubom. U saopštenju, Obama je rekao da će se oni u narednim danima prisetiti prošlosti ali će takođe gledati u budućnost. Dok to rade, narod Kube mora da zna da ima prijatelja i partnera u Sjedinjenim Američkim Državama. Američki predsednik nije ni hvalio ni osudio Kastra, već je rekao da će ostaviti istoriji da zabeleži i prosudi Kastrovu ulogu i uticaj na svet.

Novoizabrani predsednik Donald Tramp je na vest o smrti Kastra na Tviteru napisao: "Fidel Kastro je mrtav." On je kasnije u saopštenju nazvao Kastra brutalnim diktatorom koji je vršio pritisak na svoje ljude tokom skoro 60 godina. Ostavština Fidela Kastra su streljački vodovi, pljačka, nezamisliva patnja, siromaštvo i negiranje osnovnih ljudskih prava, rekao je Tramp. Međutim, on je izrazio nadu da će Kastrova smrt označiti korak napred od strašnih stvari koje su se događale Kubancima i istakao da će njegova administracija raditi na tome da osigura građanima Kube prosperitet i slobodu.

XS
SM
MD
LG