Linkovi

Kongres o Obaminoj poseti Kubi


Susret predsednika Obame sa kubanskim disidentima
Susret predsednika Obame sa kubanskim disidentima

Američki zakonodavci na Kapitol Hilu budno su pratili posetu predsednika Obame Kubi, a reakcije su vrlo mešovite.

Zakonodavci su raspravljali o poseti predsednika Obame Kubi uz oštro neslaganje o tome da li će otvaranje Vašingtona prema Havani dovesti do promena na tom ostrvu ili još više ojačati komunističku diktaturu.

“Ovaj pokušaj normalizacije je izuzetno loša stvar za slobodu i demokratiju na ostrvu”, kaže republikanska kongresmenka Ileana Ros Letinen.

U Predstavničkom domu, osuda posete predsednika Obame Kubi.

“Kastrov režim je već poručio da neće promeniti ništa posle ovih ustupaka Sjedinjenih Država. Kubanski narod zaslužuje bolje”, ističeRos Letinen.

Čak i zagovornici ove posete, imaju problem sa racijama na kubanske disidente, uključujući jednu na dan kada je predsednik Obama doputovao.

“Nećete biti tamo gde ste krenuli, kada treba tamo da stignete, ako ne dopustite da se čuje i suprotno mišljenje”, navodi demokratski kongresmen Džejms Klajburn.

Međutim, kongresmen Klajburn primećuje da iako angažman sa Kubom nije doneo hitne promene, u tome nije uspela ni pedesetogodišnja izolacija.

“Ja snažno podržavam normalizaciju odnosa sa Kubom jer ono što smo radili u poslednjih pola veka nije urodilo plodom”, ističe Klajburn.

Još jedan demokrata se nada dugoročnoj pozitivnoj promeni.

"Sada moramo da pružimo malo prostora kubanskom narodu, i malo više nade da bi ovaj novi odnos sa njihovim prijateljem, Sjedinjenim Državama, mogao da dovede do bolje ekonomije, boljeg života, boljih radnih mesta i nadamo se manje represije”, smatra demokratska kongresmenka Dženis Han.

Uprkos tome što su i predsednik Obama i kubanski predsednik Raul Kastro zatražili da se Kubi ukine američki ekonomski embargo, republikanci koji kontrolišu Kongres kažu - ne.

"Predsednik podržava planove za okončanje embarga, ali ignoriše činjenicu da se veći obim trgovine neće odraziti na život kubanskih građana. Od njega će imati koristi kubanska vojska i obaveštajne agencije“, smatra Džo vilson, repubilkanski kongresmen.

Analitičari primećuju da je predsednik Obama već ublažio neke aspekte embarga.

"Obama je doneo brojne uredbe koje su napravile mnoštvo rupa u embargu. Omogućio je veliki broj licenci za komercijalne proizvode i daleko veću slobodu kretanja i putovanja, a ublažio je i finansijske regulative”, ističe Elizabet Njuhaus iz Centra za medjunarodnu politiku.

Rasprave o američkom otvaranju prema Kubi će se verovatno voditi godinama.

"Amerika je pod Obaminom administracijom upravo zaboravila one koji pate pod Kastrovim režimom. To je tužna činjenica i ona će biti nasleđe predsednika Obame”, kaže Ileana Ros Letinen.

"Oči sveta su sada još više uprte u predsednika Kastra i kubanski narod da ispune svoje obaveze u skladu sa činjenicom da ćemo sada imati normalne odnose”, navodi Dženis Han.

Da li će ovo otvaranje imati trajni efekat zavisi i od toga ko će biti izabran u novembru da zameni predsednika Obamu.

XS
SM
MD
LG