Linkovi

Tramp razmišlja o blokadi Venecuele


Volonteri stoje pored kamiona sa oznakom Međunarodne federacije društava crvenog krsta i crvenog polumeseca, koji je dovezao humanitarnu pomoć, u Karakasu, Venecuela, 31. jula 2019.

Predsendik SAD Donald Tramp izjavio je da razmišlja o blokadi ili karantinu za Venecuelu, dok predsednik te zemlje Nikolas Maduro nastavlja da drži vlast.

Tramp nije dao više detalja o takvim planovima dok je odgovarao na pitanja novinara u četvrtak o podršci Kine i Irana Maduru.

Rusija i Kuba takođe su poslale snage u Venecuelu kako bi podržale Madura.

Tramp je uvek govorio da je vojna opcija za Venecuelu "na stolu", ali za sada se oslanjao na sankcije i podršku drugih zemalja u pokušaju da se smeni Maduro.

Sjedinjene Države prve su priznale opozicionog lidera Huana Hvaida kao legitimnog predsednika Venecuele, nakon što je on iskoristio svoje ustavno ovlašćenje kao lider nacionalnog parlamenta da proglasi Madura nelegitimnim.

Gvaido je prošlogodišnji reizbor Madura proglasio prevarom. Gvaido je predvodio ustanak protiv Madura ranije ove godine, koji je izbio na nekoliko mesta.

Kolaps svetskih cena energenata, korupcija i neuspešna socijalistička politika obogaljili su ekonomiju naftom bogate Venecuele i milioni ljudi pobegli su iz zemlje i nestašica goriva, kvalitetne zdravstvene zaštite i brojnih nestašica hrane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG