Linkovi

Novi razgovori SAD i Kube


Članovi američke i kubanske delegacije na početku razgovora u Vašingtonu
Članovi američke i kubanske delegacije na početku razgovora u Vašingtonu

Glavna tema današnjeg sastanka američke i kubanske delegacije u Stejt Departmentu je otvaranje ambasada u Vašingtonu i Havani što je pre moguće

U Vašingtonu je danas počela nova runda razgovora Sjedinjenih Država i Kube o obnavljanju diplomatskih odnosa. Razgovori su dio inicijative predsednika Baraka Obame za ukidanje trgovinskog embarga Kubi.

Visoki zvaničnik Državnog sekretarijata rekao je da će današnji sastanak biti usredsređen na otvaranje ambasada u Vašingtonu i Havani što je pre moguće, te da će napredak zavisiti od toga šta Kubanci ponude za pregovaračkim stolom.

Kuba povezuje pitanje otvaranja ambasada sa eventualnom odlukom Sjedinjenih Država da skinu tu zemlju sa spiska država koje sponzorišu terorizam. Američka delegacija navela je da ne povezuje ta dva pitanja i da je preispitivanje spiska sponzora terorizma odvojeni, tekući proces.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da bi bilo veoma lako obnoviti diplomatske odnose, kada Kubanci ne bi povezivali te dvije svari. Takođe je naglasio da će Sjedinjene Države, odmah po obnavljanju diplomatskih odnosa, otvoreno razgovarati sa Kubancima o ljudskim pravima. Sastanci američke i kubanske delegacija o obnovi odnosa počeli su prošlog meseca u Havani.

Analitičari

Demokratska senatorka iz Mizurija, Kler Mekaskil bila je u grupi američkih zakonodavaca koji su posetili Kubu u potrazi za eventualnim trgovinskim mogućnostima za američke kompanije.

“Ja sam iz države koja se bavi poljoprivredom. Mi bismo voleli da prodajemo Kubancima više pirinča. Voleli bismo da im prodajemo više živine, pasulja i kukuruza, tako da se nadam da će ova poseta takođe pomoći farmerima kod kuće”, kaže senatorka Mekaskil.

Međutim bilo kakav pokušaj da se dopre do Kube brzo nailazi na kritike Kongresa pod kontrolom republikanaca, koji smatraju da manja ekonomija u toj zemlji ima više šanse za korist.

Ekonomija je možda mala – ali to je tržište koje mnoge američke kompanije žele da iskoriste, kaže Geri Hafbauer iz Instituta za međunarodnu ekonomiju Piterson.

"Kompanije za hranu, Procter and Gamble. Finansijske korporacije; Mastercard, Visa, ali i svaka druga finansijska kompanija jer će biti mnogo ulaganja u Kubu ukoliko se zemlja stabilizuje", smatra Hafbauer.

S obzirom na geografski položaj u odnosu na Kubu, Florida bi mogla značajno da profitira ukoliko se odnosi dve zemlje normalizuju.

Džon Fej, vlasnik čarter avio kompanije na Floridi, nada se da će jednog dana dodati Havanu na listu destinacija.

"To će biti zadovoljavajuće ukoliko uspemo. Znate, ako je naša pita trenutno ove veličine, mogla bi da bude ovolika. Šta je to? Najveće ostrvo na Karibima, gde živi 11 miliona ljudi, gde su predivne plaže, vreme...", objašnjava Fej.

Ali ovakvi komentari uvek izazovu žustri odgovor kubansko-američke zajednice. Remedios Dijaz Oliver je predsednica kompanije “All-American Containers”.

"Ne bih obavljala posao sa Kubom iz principa jer mislim da je to zemlja koja je isključivo pokazala da ne poštuje ljudska prava”, ističe ona.

Međutim paradoksalno je to što bi smanjivanje tenzija između dve zemlje moglo da pospeši brzinu reformi, kaže Augusto de la Tore iz Međunarodnog monetarnog fonda.

"Reforme na Kubi idu uz povećanje interakcije sa Sjedinjenim Državama. Te interakcije više znače za zaradu u smislu socijalne dobrobiti na Kubi kako bi Kuba mogla da napreduje u programima za reformu", kaže de la Tore.

Naravno, tu je i najpoznatiji kubanski proizvod za izvoz. Stručnjaci kažu da bi kubanske cigare mogle da zauzmu čak trećinu tržišta za prvoklasne cigare u Sjedinjenim Državam ukoliko se ukine trgovinska zabrana.

"Kuba je kolevka cigara. Kada pomislite na Kubu ne možete a da ne pomislite na cigare", podseća Dejvid Savona, glavni urednik magazina “Cigar Aficionado”.

Pregovarači veruju da će u narednih 6 meseci doći do preokreta u odnosima – ali jedino ukoliko se američki Kongres složi da glasa o dva dvostranačka zakonska predloga, kojima bi se ukinule restrikcije na putovanja i opozvao embargo uveden pre 53 godine.

XS
SM
MD
LG