Linkovi

SAD naložile nekim diplomatama da napuste Venecuelu, ambasada ostaje otvorena


Huan Gaido, čelnik kongresa kog predvodi opoozicija, proglasio se privremenim predsednikom države do izbora, tokom skupa na kome je zahtevano da se predsednik Nikolas Maduro povuče, u Karakasu, Venecuela, 23. januara 2019.
Huan Gaido, čelnik kongresa kog predvodi opoozicija, proglasio se privremenim predsednikom države do izbora, tokom skupa na kome je zahtevano da se predsednik Nikolas Maduro povuče, u Karakasu, Venecuela, 23. januara 2019.

Stejt dipartment naložio je osoblju čije prisustvo nije neophodno da napusti Venecuelu, ali ne zatvara ambasadu u Karakasu, saopšteno je u četvrtak.

U sredu, sporni venecuelanski predsednik Nikolas Maduro rekao je da prekida diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na objavu predsednika Donalda Trampa da SAD zvanično priznaju predsednika nacionalnog parlamenta Huana Gaida za privremenog predsednika Venecuele.

Maduro je naredio diplomatama SAD da napuste zemlju u naredna 72 sata. Državni sekretar SAD Majk Pompeo, međutim, rekao je da Maduro više nema ovlašćenja da to uradi.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro tokom ceremonije otvaranja pravosudne godine u Vrhonvnom sudu u Karakasu, Venecueal, 24. januara 2019.
Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro tokom ceremonije otvaranja pravosudne godine u Vrhonvnom sudu u Karakasu, Venecueal, 24. januara 2019.

Američki Stejt dipartment saopštio je da evakuiše manje neophodno osobolje iz bezbednosnih razloga i da bi građani SAD "ozbiljno trebalo da razmotre" napuštanje zemlje.

Međunarodni spor oko liderstva u zemlji čini se da se produbio u četvrtak, uz Kinu i Rusiju koje izražavaju podršku Madurovoj borbenoj vladi. Ruski zamenik ministra spoljnih poslova upozorio je Sjedinjene Države da Kremlj nastavlja da podržava Madura na i princip nemešanja u venecuelanske unutrašnje poslove.

Pompeo, u govoru pred Organizacijom američkih država (OAS) u četvrtak, zatražio je od svih da priznaju Gaida kao venecuelanskog lidera i da obećaju podršku demokratskoj tranziciji u Venecueli.

"Sve države OAS-a moraju da se svrstaju uz demokratiju i poštovanje vladavine prava", rekao je prvi diplomata SAD.

"Sve zemlje članice koje su predane podršsci Interameričke demokratske povelje moraju sada da priznaju privremenog predsednika. Vreme za debate je okončano. Režim bivšeg predsednika Nikolasa Madura je nelegitiman. Njegov režim je moralno bankrotirao, ekonomski je nekompetentant i duboko korumpiran. Nedemokratski je do svoje srži", dodao je Pompeo.

Gaido, predsednik venecuelanskog nacionalnog parlamenta, proglasio je sebe privremenim predsednikom u danu masovnih demonstracija dan ranije.

U četvrtak, ministar odbrane venecuele Vladimir Padrino stao je uz Madura, nazivajući ga "legitimnim predsednikom" zemlje i odbacujući Gaidovo proglašenje za lidera. Padrino je rekao da je opozicija sprovela puč.

Pred OAS-om, Pompeo je upozorio protiv bilo kakvog nasilja bezbednosnih snaga protiv građana Venecuele, pozivajući vojsku da podrži demokratiju i proteste građana.

Šef američke diplomatije objavio je da će SAD obezbediti više od 20 miliona dolara humanitarne pomoći za Venecuelu, finansirati nabavku hrane i olakšati kobni uticaj ekonomske krize.

Tramp je otvoreno upozorio Madura da su "sve opcije na stolu" ukoliko ne bude mirne tranzicije u demokratiju u toj južnoameričkoj zemlji.

Moguće nove sankcije

Zvaničnici Bele kuće su naglasili da Tramp ne isključuje ni jedan odgovor, poput pomorske blokade ili druge vojne akcije, ukoliko Maduro pribegne nasilju protiv demonstranta ili preuzme akcije protiv Gaida.

Prva akcija Vašingtona verovatno bi mogla da bude pooštravanje sankcija protiv članova Madurove vlade.

"Našim sankcijama jedva smo zagrebali površinu onih akcija koje Sjedinjene Države mogu da preduzmu", rekao je viši zvaničnik administracije.

Nekoliko država pridružilo se Sjedinjenim Državama u priznavanju Gaida kao venecuelanskog privremenog predsednika, uključujući i Kanadu i 11 od 14 članica novoformirane Lima grupe latinskih nacija, među kojima su i Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatamala i Peru.

Opozicione pristalice na mitingu protiv venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, u Karakasu, Venecuela, 23. januara 2019.
Opozicione pristalice na mitingu protiv venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, u Karakasu, Venecuela, 23. januara 2019.

​Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je venecuelanske izbore "nelegitimnim" u svom tvitu u četvrtak i pozdravio hrabrost Venecueljana koji zahtevaju slobodu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antinio Gutereš upozorio je u četvrtak da situacija u Venecueli može da preraste u "katastrofu" ukoliko glavni politički rivali u zemlji ne uspeju da postignu sporazum.

Govoreći u četvrtak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Gutereš je rekao da se Ujedinjene nacije nadaju da "dijalog može biti moguć i da ćemo izbeći eskalaciju koja bi vodila ka vrsti konflikta koja bi bila katastrofa" za narod Venecuele i region.

Upozorenja iz Rusije i Kine

Ali zvaničnici u Rusiji, jednom od venecuelanskih najvećih saveznika, ljutito su reagovali na Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje zbog podržavanja Gaida, optužujući ih da se mešaju u unutrašnje poslove Venecuele. Ruski ministar spoljnih poslova upozorio je Sjedinjene Države protiv bilo kakve vojne intervencije, rekavši da bi takav potez mogao da ima "katastrofalne" posledice.

Kina je zahtevala od Sjedinjenih Država da se drže podalje od krize. Peking i Moskva imaju pojačane ekonomske interese i kreditiraju Karakas milijardama dolara.

Bolivija, Kuba, Iran i Sirija izdali su saopštenje iskazujući svoju podršku Maduru.

Tri članice Lima grupe koje nisu podržale Gaida su Gujana, Santa Lucija i Meksiko.

"Iz ustavne, humanitarne i demokratske perspektive - i prema međunarodnom pravu - za Sjedinjene Države i međunarodnu zajednicu nije ostala ni jedna opcija do priznavanja Huana Gaida kao privremenog predsednika Venecuele", rekao je za Glas Amerike Mojzes Rendon iz CSIS-ovog Programa za Amerike.

Venecuela i njene državna naftna kompanija PDVSA prema procenama duguje sedam milijardi dolara u kombinovanom trgovinskom dugu koji iznosi 60 milijardi. Ekonomija zemlje bazirana na nafti, koja je obogaljena hiperinflacijom, urušila se.

XS
SM
MD
LG