Linkovi

Od sutra američka zastava će se vijoriti u Havani


Američka ambasada u Havani
Američka ambasada u Havani

Američki državni sekretar Džon Keri sutra će ući u istoriju, kao prvi američki državni sekretar od 1945. godine, koji je posetio Havanu.

Keri će prisustvovati ceremoniji otvaranja američke ambasade u glavnom gradu Kube, tako da će se posle 54 godine zastava SAD ponovo zavijoriti u Havani. Istovremeno, mnogi Kubanci ulažu velike nade u obnavljanje veza sa Sjedinjenim Državama.

U Havani se već viju kubanske zastave u očekivanju istorijske posete američkog državnog sekretara Džona Kerija, dok će se od sutra, iznad američke ambasade u Havani, prvi put od 3. januara 1961. Godine zavijoriti zastava SAD.

Sekretar Keri odlazi u Havanu posle prošlomesečnog otvaranja ambasade Kube u Vašingtonu, kada su šefovi diplomatije obe zemlje istakli da je pred njima još mnogo posla.

Ne sumnjajte da će se proces potpune normalizacije odnosa između Sjedinjenih Država i Kube nastaviti. Može da bude dugotrajan i složen, I uveren sam da ćemo na tom putu povremeno naići na poteškoće. Strpljenje će biti neophodno“.

Jedno od spornih pitanja jeste poštovanje ljudskih prava na Kubi. Keri će se sastati sa disidentima, što je osetljivo pitanje za komunističku ostrvsku državu.

Potpuno smo svesni izazova u vezi sa poštovanjem ljudskih prava, direktno ćemo govoriti o tom pitanju i nastavićemo da razgovaramo sa ključnim predstavnicima građanskog društva na Kubi“, kaže Mark Toner, predstavnik američkog Stejt departmenta.

U međuvremenu, Kuba nestrpljivo čeka da američki Kongres ukine zabranu o trgovinskoj razmeni, koja je paralisala kubansku privredu. I predsednik Obama i sekretar Keri podržavaju potpuno ukidanje ekonomskog embarga, koji su SAD uvele Kubi još 1962, ali su im ruke vezane zbog takozvanog zakona Helms- Barton, iz 1996. godine. Stoga će morati da ubede Kongres, u kojem u oba doma većinu imaju opozicioni republikanci, da ga izmeni.

“Insistirali smo na sveobuhvatnom ukidanju svih zabrana što je od suštinskog značaja za nastavak normalizacije bilateralnih odnosa, kao i povratak nezakonito okupirane teritorije Gvantanama“, navodi Bruno Rodriges, ministar inostranih poslova Kube

I dok radnici završavaju obnovu američke ambasade u Havani, mnogi Kubanci veruju da će se američko-kubanski odnosi poboljšati. Jedan od njih je i stanovnik Havane Anhel Fernandes:

“Svedoci smo izuzetnih promena u američko-kubanskim odnosima. Siguran sam da će sva pitanja biti rešena, i da ćemo konačno biti prihvaćeni“.

Međutim, ima i onih koji ne veruju u poboljšanje. Mnogi Amerikanci kubanskog porekla tvrde da je obnova diplomatskih odnosa pobeda opresivnog režima i kritikuju administraciju predsednika Obame zato što na svečanost povodom istorijskog razvijanja američke zastave nije pozvala i predstavnike disidenata.

“Iskreno govoreći, sekretar Keri bi treblao da podiže belu zastavu predaje, jer je to ono što predsednik Obama i njegova administracija rade, još jednom“, kaže Mario Dijas-Balart, Republikanski kongresmen sa Floride.

Amerikanci i Kubanci pružaju podršku zakopavanju ratne sekire posle pet decenija neprijateljstava.

XS
SM
MD
LG