Linkovi

Pompeo pozvao na međunarodnu podršku opozicionom lideru Venecuele


Državni sekretar Majk Pompeo govori na sednici Saveta bezbednosti UN, 26. januara 2019.
Državni sekretar Majk Pompeo govori na sednici Saveta bezbednosti UN, 26. januara 2019.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži podršku venecuelanskom narodu i prizna prelaznu vladu opozicionog lidera Huana Gaida, rivala predsednika Nikolasa Madura.

"Sada je vreme da svaka zemlja izabere stranu", rekao je Pompeo na sednici Saveta bezbednosti koja je, što je retkost, održana u subotu ujutru. "Nema više odlaganja, nema više igara. Ili ste uz snage slobode ili ste uz Madura i njegov haos."

Nekoliko evropskih vlada, među kojima su Britanija, Španija, Nemačka i Francuska, saopštilo je u subotu da će priznati 35-godišnjeg Gaida kao predsednika ukoliko se izbori ne raspišu u roku od osam dana.

SAD su zatražile sednicu Saveta bezbednosti, na koju je Pompeo došao zajedno sa svojim novoimenovanim specijalnim izaslanikom za Venecuelu, Eliotom Ejbramsom.

Oštra razmena reči na sednici SB

Pompeo je nazvao Madurov režim "nelegitimnom mafijaškom državom" i kritikovao zemlje poput Rusije, Kine, Irana i Kube što ga podržavaju.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzia je odgovorio da je promena režima "omiljena geopolitička igra Sjedinjenih Država" i pitao Pompea direktno da li Trampova administracija planira vojnu intervenciju u Venecueli.

“Da li to znači da su SAD spremne da ponovo primene vojnu silu protiv neke suverene zemlje pod lažnim izgovorom?", pitao je Nebenzia. "U ovoj sali hajde da čujemo jasan odgovor: da li Vašington namerava da još jednom prekrši povelju UN?"

Pompeo nije ništa odgovorio na samoj sednici i izbegao je pitanje novinara posle sastanka, navodeći da ne želi da spekuliše šta će biti sledeći korak SAD.

Predsednički izbori u Venecueli su održani 20. maja 2018. Mnogi birači su ih bojkotovali, navodeći da nisu pravedni i pošteni. Nekoliko opozicionih lidera bilo je sprečeno da se kandiduje. Aktuelni predsednik Maduro pobedio je sa skoro 70% glasova ali su rezultati osporeni u zemlji i inostranstvu. Položio je zakletvu na drugi šestogodišnji mandat 10. januara.

Pristalice opozicionog lidera Huana Gaida okupljene oko njega u Karakasu u Venecueli, 25. januara 2019.
Pristalice opozicionog lidera Huana Gaida okupljene oko njega u Karakasu u Venecueli, 25. januara 2019.

23. januara, demokratski izabrana Nacionalna skupština, koju kontorliše opozicija, proglasila je Madurovu vladavinu nelegitimnom. Pozivajući se na ustavne odredbe, predsednik parlamenta Gaido proglasio se za privremenog predsednika dok se ne raspišu novi izbori.

Ranije ove nedelje, Maduro je otpužio Vašington da je izazvoa puč u njegovoj zemlji i naredio američki mdiplomatama da u roku od tri dana napuste zemlju.

Ministar spoljnih poslova Venecuele, Horhe Areaza, goovri na sednici SB UN.
Ministar spoljnih poslova Venecuele, Horhe Areaza, goovri na sednici SB UN.

Ministar spoljnih poslova Venecuele, Horhe Areaza, doputovao je u Njujork i obratio se Savetu bezbednosti. Izjavio je da je uprkos intervenciji Vašingtona i tvitovima sekretara Pompea i potpredsednika Majka Pensa, koji su, prema njegovim rečima, podstakli i podržali opoziciju i pozvali vojsku da napusti Madura, njegova vlada još spremna da razgovara sa Vašingtonom.

U subotu kasno uveče, međutim, ministarstvo spoljnih poslova Venecuele objavilo je saopštenje navodeći da se dogovorilo sa SAD o periodu od 30 dana u toku kojeg će se pregovarati o "kancelariji za američke interese" u Venecueli i sličnoj kancelariji Venecuele u SAD. Areaza je takođe odbacio rok od osam dana koji su dali Evropljani za raspisivanje novih izbora. “Evropa nam daje osam dana?" pitao je sa nevericom Areaza. "Odakle vam pravo i ovlašćenje da postavljate rokove i ultimatume suverenim narodima?"

On je takođe kritikovao Vašington zbog ranijih intervencija u Iraku i Libiji kao i nedavno saopštenje Trampove administracije da će povući svoje male vojne snage iz Sirije. “Sećate se šta se dogodilo sa Sadamom Huseinom ili Moamerom Gadafijem. Uprkos svim garancijama, oni su ubijeni", rekao je. "SAD se povlače iz SIrije a sada će da započnu novi rat u Latinskoj Americi? U Venecueli? Nećemo im pružiti tu satisfakciju".

Ministar spoljnih poslova Kolumbije Karlos Truhiljo (arhivski snimak)
Ministar spoljnih poslova Kolumbije Karlos Truhiljo (arhivski snimak)

Latinska Amerika na sednici

Nekoliko latinoameričkih zemalja poslalo je predstavnike na sednicu.

Peru, koji je član Saveta bezbednosti, naveo je da je direktno pogođen egzodusom oko tri miliona Venecuelanaca, koji beže od nasilja i humanitarne krize. Peru je primio 700.000 izbeglica.

Kolumbija, koja je primila više od milion izbeglica iz Venecuele, poslala je svog ministra spoljnih poslova. Karlos Truhiljo pozvao je SB da pomogne njegovoj zemlji da odgovori na izbegličku krizu i podrži dostavljanje humanitarne pomoći Venecueli. Takođe je apelovao na Savet bezbednosti da zaštiti opozicionog lidera Gaida i članove skupštine i pozvao na nove, slobodne i poštene izbore.

Međutim, druge latinoameričke zemlje kao što su Bolivija i Kuba došle su da izraze podršku Maduru. Podsekretar UN za politička pitanja, Rozmari Dikarlo, upozorila je članice Saveta bezbednosti da je situacija u Venecueli "razlog za ozbiljnu zabrinutost." U petak, visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašelet pozvala je na održavanje razgovora kako bi se smirile političke tenzije u Venecueli, navodeći da se situacija "brzo otima kontroli, sa katastrofalnim posledicama."

XS
SM
MD
LG