Linkovi

Broj zaraženih od koronavirusa u svetu premašio 50 miliona


Zdravstveni radnici premeštaju pacijenta obolelog od koronavirusa u bolnici u Pragu, (Foto: AP/Petr David Josek)
Zdravstveni radnici premeštaju pacijenta obolelog od koronavirusa u bolnici u Pragu, (Foto: AP/Petr David Josek)

Broj zaraženih od koronavirusa u svetu premašio je u nedelju 50 miliona, a za četvrtinu infekcija odgovoran je drugi talas virusa proteklih 30 dana, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins i Rojtersa.

Oktobar je za sada bio najgori mesec kada je reč o pandemiji, a Sjedinjene Države su prva zemlja koja je registrovala više od 100.000 novozaraženih dnevno. Rastu broja obolelih u svetu doprinelo je i naglo povećanje zaraženih u evropskim zemljama.

Prema najnovijem sedmodnevnom proseku, broj novozaraženih na globalnom nivou dnevno raste za više od 540.000.

Od Kovida 19 do sada je umrlo više od 1,25 miliona ljudi.

Pandemija se širi ubrzanim tempom. Broj slučajeva koronavirusa porastao je sa 30 na 40 miliona za 32 dana. Još 10 miliona se zarazilo za samo 21 dan.

Najgore pogođena je Evropa sa oko 12 miliona slučajeva. Prema Rojtersovoj analizi, na kontinentu se beleži oko milion novozaraženih svaka tri dana. To je 51 odsto od ukupnog broja u svetu.

U Francuskoj se prosečno dnevno beleži 54.440 slučajeva, što je veća stopa nego u Indiji koja ima daleko veći broj stanovnika.

Drugi talas pandemije znatno je opteretio zdravstvene sisteme širom Evrope, zbog čega su Nemačka, Francuska i Britanija ponovo naložile građanima da ostaju kod kuće.

Sjedinjene Države, sa oko 20 odsto globalnog broja zaraženih, suočavaju se sa do sada najgorim naglim širenjem pandemije. Prema novom sedmodnevnom proseku, u Americi se dnevno registruje više od 100.000 slučajeva koronavirusa. U subotu je zabeleženo rekordnih 130.000.

XS
SM
MD
LG