Linkovi

KFOR: Pomno pratimo situaciju na severu, čvrsto osuđujemo jednostrane poteze


Opština Zvečan (Foto: VOA, Budimir Ničić)
Opština Zvečan (Foto: VOA, Budimir Ničić)

NATO misija na Kosovu (KFOR) saopštila je u petak uveče da pomno prati situaciju u opštinama na severu Kosova gde je, kako je navedeno, niz sukoba izazvan prisilnim ulaskom novoizabranih gradonačelnika u opštinske zgrade.

"To je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalju eskalaciju tenzija. KFOR čvrstvo osuđuje te jednostrane poteze i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na Kosovu", saopštio je KFOR.

U saopštenju se takođe poručuje da je koordinacija svih aktera ključna za izbegavanje dalje eskalacije.

"Prvi prioritet KFOR-a je da osigura bezbednu sredinu, u skladu sa mandatom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dijalog i diplomatija su jedini put to dugotrajnog mira i bezbednosti na Kosovu", zaključuje se u reagovanju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je prethodno da su gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, opština u kojima većinski žive Srbi, ušli u svoje kancelarije. Oni su dan ranije položili zakletve.

Novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti pomagala je kosovska policija, nakon što su se grupe lokalnog stanovništva u ovim opštinama sa srpskom većinom usprotivile njihovom odlasku u kancelarije koje su ranije koristili srpski zvaničnici, prenosi RSE.

Svečlja je ocenio da je policija bila "profesionalna u suočavanju sa organizovanim kriminalnim grupama, koje su imale za cilj da ometaju taj proces".

"Pozivam sve naše građane da ne nasedaju na manipulacije kriminalnih grupa, koje zarad lične i grupne zločinačke koristi, žele haos i suspenziju vladavine prava i demokratije", rekao je on, prenosi RSE.

Premijer Kosova Aljbin Kurti se sastao sa komandantom KFOR-a, general-majorom Anđelom Ristućijem, i tom prilikom ga obavestio da su "gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima", te da moraju da obavljaju svoje dužnosti i odgovornosti.

"Kosovska policija je posvećena tome da omogući gradonačelnicima da budu na svojim radnim mestima, odakle treba da služe svim građanima bez razlike i diskriminacije", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je poručila da je suverenitet i teritorijalni integritet Kosova zaštićen Ustavom i zakonima i u tom kontekstu ocenila da je delovanje kosovske policije na severu Kosova bilo legitimno.

Ipak, istakla je da "održivost, dugovečnost i uspeh ovakvih akcija zavisi i od koordinacije sa saveznicima, koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti".

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci je kasnije, u pratnji policije, napustio zgradu opštine, ali se nije obraćao medijima, prenosi dopisnik Glasa Amerike sa terena.

Policija Kosova je u petak, uprkos otporu grupe građana, ušla u opštinske objekte Zvečan, Zubin Potok, a potom i u Leposavić - opštine u kojima većinski žive Srbi.

Iz policije je saopšteno da time pomaže novim gradonačelnicima severnih kosovskih opština - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok - da pristupe službenim objektima tih opština pošto su dan ranije položili zakletve.

SAD, EU i Kvinta osudili su potez kosovskih vlasti, kao i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

"Sjedinjene Države osuđuju tekuću akciju kosovskih vlasti da obezbede pristup opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere bi odmah trebalo obustaviti", tvitovao je Hovenijer.

U vezi sa tim oglasio se i američki senator Kris Marfi koji je u petak okončao posetu zemljama Zapadnog Balkana.

On je na društvenoj mreži Tviter napisao da je razgovarao sa savetnikom američkom državnog sekretara Derekom Šoleom.

"Tokom razgovora sa kosovskim premijerom Kurtijem nije pominjao pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova potpuno sam zatečen i smatram da bi tu provokaciju trebalo odmah da obustavi", napisao je senator Marfi.

Marfi je ukazao da su opštinska zdanja deo Kosova i da se nalaze pod nadležnošću Prištine.

"Zvaničnici u tehničko-pravnom smislu imaju pravo da pristupa zgradama. Ali, u ovom konkretnom trenutku, kada je situacija na severu napeta, ovo je nameran izazivački i nepotreban potez", istakao je senator Kris Marfi.

Vučević: Vojska u kontaktu sa KFOR

Vojska Srbije je u kontaktu sa KFOR, vojnom misijom NATO-a na Kosovu, izjavio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Očekujemo da ta misija bude daleko više angažovanija na terenu, da garantuje bezbednost, slobodu i ljudska prava svim građanima, poručio je ministar odbrane Srbije u saopštenju.

Policija Kosova je u tri opštine na severu Kosova, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću ušla u tamošnja zdanja lokalnih vlasti da bi, kako je saopšeno, pomogla novoizabranim gradonačelnicima da uđu na svoja radna mesta.

Tom prilikom u Zvečanu bilo sukoba i incidenata sa okupljenim građanima koji su nastojali to da spreče.

Istovremeno, u Srbiji je doneta odluka o podizanju vojne borbene gotovosti i razmeštanju vojske prema granici sa Kosovom.

Prema ranijim izveštajima, gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri (Zeqiri) već ušao u zgradu opštine. Pucnji su se čuli i u Zvečanu, a na mestu događaja su viđena i kola hitne pomoći.

Zećiri je rekao ranije za za Radio Slobodna Evropa da je njegov plan da se rad lokalnih vlasti odvija po zakonima Kosova.

Izjavu je dao nakon što je ušao u opštinsku zgradu u pratnji policajaca koji su prethodno suzavcem i šok bombama rasterali lokalno srpsko stanovništvo.

“Zna se da se ovde radilo po takozvanim paralelnim sistemom, uz intervenciju Srbije, preko kriminalnih grupa“, rekao je Zećiri.

Vlasti Kosova su za eskalaciju nemira okrivile srpske "kriminalne i nelegalne strukture".

"Nasilje neće prevladati. Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju", naveo je na Tviteru šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja (Blerim Vela).

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi poručio je da se moraju obezbediti uslovi da se u javnim institucijama obavljaju dužnosti.

"Oni koji su izabrani glasovima, mogu i da budu svrgnuti (sa vlasti) glasovima. Po pravilu, retko ko uživa podršku svakog građanina. Ali to ne znači da nezadovoljni građani mogu da blokiraju izabrane zvaničnike da odu na svoja radna mesta", napisao je on na Fejsbuk profilu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na skupu "Srbija nade" da je pred Srbijom težak period po pitanju Kosova, da je Srbija pritisnuta uz zid i dodao da će boriti za mir:

"Čuvaću svaki sekund mira, ali posle prvog minuta napada na Srbe na Kosovu i Metohiji Srbija neće sedeti skrštenih ruku. Hoćete li da proterujete Srbije, nećete ih proterati", poručio je Vučić i optužio zemlje Kvinte da su tek sada osudili poteze Prištine, ali tek nakon što su Albanci uspeli da završe ono što su naumili.

Vučić je najavio i da će posle odmah posle mitinga zbog situacije na Kosovu biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Policajci povređeni, pričinjena materijalna šteta

Policija Kosova je saopštila da je pet policajaca zadobilo lakše telesne povrede prilikom pokušaja da uđu u zgradu opštine Zvečan te da je pričinjena materijalna šteta na četiri službena vozila, od kojih je jedno zapaljeno.

"Službenici za javni red su u kontinuitetu razgovarali sa okupljenim građanima, tražeći od njih da napuste i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im ulazak na radna mesta, ali su to kontinuirano odbijali", navodi se u saopštenju policije uz napomenu da su građani Policiju gađali tvrdim predmetima i šok bombama.

Navodi se da se čula i pucnjava u okolini, ali da nije poznata tačna lokacija.

Dodaje se da su nadležne policijske jedinice bile prinuđene da reaguju u samoodbrani te da je upotrebljen suzavac kako bi se rasterala masa, a gradonačelnicima omogućio ulazak u opštinske objekte.

Policija navodi da sarađuje sa pravosudnim organima, koji su slučaj okarakterisali kao "napad na ustavni poredak".

Novi gradonačelnik Severne Mitrovice preuzeo dužnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Najpre su se sirene čule u petak oko podneva u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, a građani su se okupili i ispred zgrada opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.

RSE saznaje da je nekoliko kamiona parkirano nasred puteva na ulazu i izlazu iz Leposavića, a iznad Zvečena je primećen i helikopter Misije KFOR-a.

Gradonačelnici tri opštine sa srpskom većinom - albanske nacionalnosti - položili su zakletvu dan ranije u javnim objektima, poput škola, iz bezbednosnih razloga budući da se u zgradama opštine nalaze Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Jedino je u Severnoj Mitrovici zgrada opštine koja radi po kosovskom sistemu i u njoj je Erden Atić stupio na dužnost 19. maja. Iako su rekli da će uskoro krenuti sa radom iz opštinskih objekata, nije jasno kada će do takvih koraka doći.

Specijalne policijske snage u Zvečanu (Foto: REUTERS/Valdrin Xhemaj)
Specijalne policijske snage u Zvečanu (Foto: REUTERS/Valdrin Xhemaj)

Ministar za administraciju lokalne samouprave Eljbert Krasnići na svom Facebook nalogu je naveo da su novoizabrani gradonačelnici položili zakletvu, preuzeli mandat i da je njihov posao sada da služe građanima.

"Dajemo punu podršku u ispunjavanju ustavnih i zakonskih obaveza novih gradonačelnika. Kao centralne institucije, imamo obavezu da obezbedimo i omogućimo ispunjavanje ovih obaveza", naveo je Krasnići i dodao da"opština pripada građanima i da ne mogu ostati bez nje".

Šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković je izjavio u četvrtak da je njihovom zakletvom ozvaničena "okupacija četiri opštine" na severu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu 26. maja da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen, saznaje Tanjug. Vojsci Srbije naređen je "hitan pokret" u pravcu granice sa Kosovom, rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević u uživo programu za TV Pink.

On je rekao da dešavanja na severu Kosova "nisu igra, nego da to ugrožava bezbednost svih u regionu". Poručio je okupljenima da ne nasedaju na provokacije i da se ne odigra scenario gde bi oni bili prikazani "kao neke kriminalne grupe i huligani".

Vojska će, kako je rekao, ispuniti naredbu Vučića i "braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana".

"Jasno je da se sprovodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu", rekao je Vučević.

Predsedništvo Srbije i Ministarstvo odbrane Srbije nisu bili dostupni za hitan komentar za RSE.

Američki ambasador na Kosovu je 18. maja izjavio da ne bi trebalo upotrebiti silu oko pristupa opštinskim zgradama na severu.

Istakao je da je važno izbeći sukobe ili tenzije na terenu.

Zemlje Kvinte - Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo - su izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora uz ocenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rešenje za opštine ne severu, jer ih je bojkotovala srpska zajednica.

Kvinta je pozvale Kosovo i Srbiju da "da hitno rade na obezbeđivanju stabilne, reprezentativne i participativne demokratije u ovim opštinama".

Lokalni izbori na severu Kosova su održani 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste – najveće partije kosovskih Srba – koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Te izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo u tom regionu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Izlaznost na aprilskim izborima je bila 3,47 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak, prenosi RSE.

XS
SM
MD
LG