Linkovi

Lajčak posle runde tehničkog dijaloga: Razgovori će se nastaviti


Miroslav Lajčak sa Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljijem (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)
Miroslav Lajčak sa Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljijem (Foto: Twitter/@miroslavlajcak)

"Razgovori će se nastaviti", poručio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak posle runde tehničkog dijaloga tokom koje je razgovarao sa direktorom Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petrom Petkovićem i zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem.

"Razmatrali smo načine za napredak u primeni dogovora postignutog 27. februara i nastojali da razjasnimo otvorena pitanja" , napisao je Lajčak na društvenoj mreži Tviter.

Govoreći o susretu - Bisljimi je ukazao da se razgovaralo o pravcu u kom se kreće dijalog i svemu što se odnosi na primenu sporazuma.

Potvrdio je da je Lajčak, prilikom posete Prištini i Beogradu tokom prošle nedelje, doneo nekoliko dokumenata vezanih za nadležnosti mehanizma za primenu sporazuma, te nadležnosti o primeni Deklaracije o nestalima.

"Tu je i njegov pristup kako bi trebalo nastaviti sa primenom tačke sedam sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu", rekao je Bisljimi - javio je Radio Slobodna Evropa.

Sa druge strane, predstavnik Srbije u razgovoru - Petar Petković, izneo je tvrdnje da Priština ne želi dogovor.

"Ne znam kako možemo dalje da razgovaramo i idemo u pravcu normalizacije odnosa ako Priština ne želi ni o čemu da razgovara", poručio je Petković.

Prema njegovim rečima u Brisel je došao pripremljen za razgovore o primeni sporazuma, formiranju Zajednice opština sa srpskom većinomi nestalim licima - pošto je dogovorena Deklaracija o nestalim osobama.

Lajčak uoči sastanka: Fokusirati se na normalizaciju

Lajčak je protekle nedelje boravio u Beogradu i Prištini, a na svom Fejsbuk nalogu je u nedelju objavio očekivanja od obe strane u daljem dijalogu. Najpre se osvrnuo da sastanke sa zvaničnicima Kosova.

"Razgovarali smo o očekivanjima od susreta u Briselu i naglasio sam da je potrebno fokusirati se na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i aneksa iz Ohrida. Takođe sam naglasio da je neophodno izbeći bilo kakve nekoordinisane poteze koji bi mogli da poremete proces".

Lajčak piše da je tokom posete severu Kosova razgovarao sa političarima i predstavnicima civilnog društva i da ga je zabrinulo ono što je čuo.

"Ponovio sam da je potrebno izbegavati bilo kakvu eskalaciju i fokusirati se samo na normalizaciju".

Specijalni izaslanik EU sumirao je i sastanke u Beogradu.

"Razgovarali smo o tome kako da krenemo napred u implementaciju dogovora od 27. februara i aneksa od 18. marta, na sastanku u Briselu u ponedeljak. Očekujem da će obojica glavnih pregovarača budu spremni da preduzmu konkretne korake ka primeni sporazuma".

Poslednja runda dijaloga u Briselu održana je 2. maja, kada su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Na tom sastanku usaglašena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji je napravio Upravljački tim sastavljen od kosovskih Srba. Kosovska delegacija je taj nacrt odbacila i nije napravljen pomak po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG