Linkovi

Samanta Pauer: SAD se zalažu za primenu svih sporazuma između Kosova i Srbije


Samanta Pauer prilikom posete Kosovu
Samanta Pauer prilikom posete Kosovu

Administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer rekla je u Prištini da se administracija Sjedinjenih Američkih Država zalaže za primenu svih sporazuma postignutih u dijalogu između Kosova i Srbije. Ona je istakla da je neophodno hitno formiranje Zajednice srpskih opština.

Došla sam da prenesem poruku administracije predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena o dijalogu sa Srbijom i nedavno postignutim sporazumom u Ohridu”, rekla je Pauer, na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Imali smo dugu diskusiju poslednjih nekoliko sati vezano za hitnost formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, a i za hitnost i potpunu implementaciju svih aspekata sporazuma. Takođe, nadamo se da će stranke preći u narednu fazu dijaloga i diskusije uz posredovanje Evropske unije", navela je Pauer.

Samanta Pauer u poseti Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

"Specifične koristi normalizacije za mlade ovih zemalja se ne mogu zapostaviti i zanemariti. Tako da još jednom, kao što sam rekla i videla prilikom ove posete, politička rešenja koja su ispred nas su vrlo teška. Kada bi bila laka onda bi bili rešeni ovi problemi. Međutim u ime SAD i predsednika Bajdena želim još jednom podvući hitnost napretka u implementaciji a takođe i važnost diskusija uz posredovanje Lajčaka”, rekla je Pauer.

Prema njenim rečima, stav američke administracije je da dijalog treba da se okonča uzajamnim priznanjem.

To nastavlja da bude naš stav, ali sada stavljamo fokus na važnost formiranja Zajednice srpskih opština i na to da se Srbi što je pre moguće vrate u kosovske institucije, jer bi to bilo vrlo bitno sa aspekta očuvanja stabilnosti i kako bi se omogućio napredak ovih pregovora oko implementacije”, kazala je Pauer.

Na današnjoj konferenciji, Pauer je sa Kurtijem i ministarkom ekonomije Artane Rizvanoli, otvorila aukciju za solarni energetski park kapaciteta 100 megavata. Vrednost ovog projekta je 75 miliona evra.

XS
SM
MD
LG