Linkovi

Kvinta poziva na uzdržanost na severu Kosova


ARHIVA - Biračko mesto na severu Kosova na izborima 23. aprila 2023.
ARHIVA - Biračko mesto na severu Kosova na izborima 23. aprila 2023.

Zemlje Kvinte (SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija) pozvale su sve aktere na Kosovu, uključujući i lokalne zajednice, da hitno sarađuju kako bi došli do rešenja koje omogućava "održivu participativnu predstavničku demokratiju" u četiri opštine na severu Kosova, gde su - kako navode - 23. aprila, u skladu sa ustavnim i pravnim obavezama Kosova, održani izbori za četiri gradonačelnika i dve skupštine opštine.

"Ipak, posle bojkota značajnog dela srpske zajednice, rezultati tih izbora ne predstavljaju dugoročno političko rešenje za ove opštine", dodaje se u saopštenju, koje je u ime Kvinte objavio Stejt department.

Kvinta naglašava da ne bi trebalo da bude poteza ili inicijativa – uključujući i od strane novoizabranih gradonačelnika i skupština opština – koje nisu u korist naroda ili koje mogu da dovedu do povećanja tenzija.

"To se odnosi između ostalog i na primenjivanje više od administrativnih ovlašćenja i sam proces stupanja na dužnost, budući da ne postoji obaveza da gradonačelnici polože zakletvu u opštinama", navodi Kvinta, ističući da "sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile i poteza koji podstiču tenzije i konflikt".

"Mi podržavamo dijalog pod okriljem Evropske unije kako bi se normalizovali odnosi između Kosova i Srbije, uključujući i potrebu za hitnim napretkom da se uspostavi Zajednica/Asocijacija opština sa srpskom većinom", zaključuje se u saopštenju Kvinte.

Vučić: Teško i napeto, gradonačenici nikad neće biti prihvaćeni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je rekao da je na severu Kosova veoma teška i napeta situacija, zbog namere da se "sutra u Kosovskoj Mitrovici održe konstituvne sednice za tri opštine na severu" i "izaberu tri lažna gradonačelnika, posle najsramnijih i najbednijih izbora na svetu".

Vučić je takođe tražio od Srba na Kosovu da sačuvaju mir.

"Ovi gradonačelnici nikada neće biti prihvaćeni. To je iživljavanje nad Srbima i stvaranje atmosfere da Srbi napuste svoje domove", ocenio je Vučić.

Prošle nedelje, kosovske vlasti najavile su da će u zgradi opštine Severna Mitrovica zakletvu položiti novoizabrani gradonačelnik Erden Atić iz Samoopredeljenja, koji je dobio najviše glasova na izborima 23. aprila.

XS
SM
MD
LG