Linkovi

Komesar za proširenje EU Varhelji posetio Kosovo


Oliver Varhelji i Vjosa Osmani
Oliver Varhelji i Vjosa Osmani

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji boravio je danas na Kosovu gde se susreo sa predstavnicima kosovskih vlasti, opozicije, ali i civilnog društva.

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Varhelji je rekao da Kosovo i Srbija moraju bezuslovno da ispune svoje obaveze iz dijaloga.

Mislimo da ima napretka od prošle godine. Sada je ključno da obe strane ponude i da sprovedu sve obaveze bez kašnjenja jer treba da iskoristimo momenat i da napredujemo sa sprovođenjem sporazuma što je pre moguće", rekao je Varhelji, dodajući:

"Naravno dovoljno je da pomenemo i zaključak Saveta Evrope koji podstiče obe strane da u potpunosti i bez uslovljavanja sprovedu sve obaveze o kojima su se složili u okviru sprazuma koji je potpisan, obuhvatajući i sporazume koji su potpisani 2015. godine, uključujući i prava svih“.

Varhelji razgovarao sa kosovskim zvaničnicima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Varhelji je naveo i da Kosovo mora da nastavi sa reformama, posebno u oblasti pravosuđa.

Mislim da ove reforme ne samo da treba da budu nastavljene nego treba i da se ubrzaju. Trebamo da poboljšamo i sprovođenje pravnog okvira, ali i da vidimo beleške iz prošlosti, o svemu što je urađeno u vezi sa reformama, kako su one izvršene i to je kritični element."

"Dotakli smo se i teme pravosudnog sistema i administracija pravosudnog sistema uopšteno je spora, neefikasna i imamo nekoliko slučajeva nekog uticaja koji se tamo vrši. To predstavlja veliki izazov tako da tražimo obećanje od Vlade da poboljša, da sve sudske prakse budu u skladu sa venecijanskim sudom“, rekao je Varhelji.

Predsednica Kosova Osmani izjavila je da za narod Kosova Evropska unija nije samo dugoročna težnja već višedecenijsko opredeljenje vođeno demokratskim i slobodoljubivim vrednostima:

"Iako ima još puno posla koji treba da se uradi, naša posvećenost da preduzmemo sve korake koji su neophodni da približimo našu zemlju Evropskoj Uniji i dalje je nepokolebljiva."

"U tom duhu, prijava Kosova za članstvo u Evropskoj uniji je ponovna potvrda ove posvećenosti i našeg svakodnevnog rada, a pre svega je ponovna potvrda naše evroatlantske orijentacije. Kosovo ovo angažovanje stalno potvrđuje ne samo rečima već i konkretnim rezultatima koji su do sada međunarodno priznati. Jačajući svakoga dana demokratiju i vladavinu prava, u potpunosti kordinirajući spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom Evropske unije“, rekla je Osmani.

Tokom posete Kosovum Varhelji se sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom, kao i opozicionim liderima i predstavnicima civilnog društva.

XS
SM
MD
LG