Linkovi

Gradonačelnici tri opštine na Kosovu položili zakletvu


Gradonacelnik Zvečana Iljir Peci (desno na fotografiji)

U tri većinski srpske opštine na severu Kosova - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok - danas su zakletve položili novoizabrani gradonačelnici iz albanske zajednice. Sva trojica su zakletve polagali na mestima van opštinskih kancelarija i sa gotovo identičnim porukama - da će dužnosti gradonačelnika obavljati u skladu sa zakonom i da će raditi sa svim građanima, bez razlike.

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci iz Demokratske partije Kosova, kao i odbornici Skupštine opštine Zvečan zakletvu su položili u Osnovnoj školi "Isa Boljetini" u selu Boljetin. Nakon polaganja zakletve, Peci je rekaoda će svoju dužnost obavljati iz objekta Kancelarije za zajednice koja se nalazi u selu Lipe, ističući da nije na njemu da odluči kada će svoju dužnost početi da obavlja u zgradi opštine u Zvečanu.

"Ja ću raditi sa svim zajednicama isto bez ikakvih razlika, što se tiče njihove verske ili etničke pripadnosti", rekao je Peci.

Kosovo: Novi gradonačelnici položili zakletve
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, takođe iz redova Demokratske partije Kosova, zakletvu je položio u selu Čabra, u lokalnoj Kancelariji za zajednice i povratak.

Zaklinjem se da ću svoju dužnost i ovlašćenja kao predsednik opštine Zubin Potok ovbavljati časno i lojalno, nepristrasno po savesti i u skladu sa zakonom, kako bih svima obezbedio uslove za miran život”, rekao je Zećiri.

Nakon polganja zakletve Zećiri je od odbornika zatražio da budu “odgovorni i da građanima Zubinog Potoka ponude sve usluge bez razlike”, a takođe je istakao i da će nastojati da proširi komunikaciju sa srpskom zajednicom, koja je većinska u opštini Zubin Potok.

Gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi iz Pokreta Samoopredeljenje, koji je na izborima 23. aprila osvojio ukupno 100 glasova, takođe je danas položio zakletvu - u prostorijama Osnovne škole "Kadri Bistrica" u selu Šaljska Bistrica.

Sva tri mesta gde su novi gradonačelnici položili zakletve obezbeđivala je Policija Kosova, a prisutni su bili i pripadnici Kfora i Euleksa. Pre nedelju dana, 19. maja, zakletvu je u opštinskoj zgradi položio i gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić.

Novi gradonačelnik Severne Mitrovice preuzeo dužnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova u aprilu su održani vanredni lokalni izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova na izbore je izašlo 1.567 građana od preko 45.000 koji su imali pravo glasa. Najveća politička partija Srba, Srpska lista, kao i birači iz srpske zajednice, bojkotovali su ove izbore.

XS
SM
MD
LG