Linkovi

Ambasadori Francuske i Nemačke na Kosovu: Neispunjavanje sporazuma zatvara put ka EU


Učesnici tribine u Medija centru (Foto: VOA)
Učesnici tribine u Medija centru (Foto: VOA)

Kosovo i Srbija moraju da ispoštuju sve dogovorene sporazume, uključujući i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština, poručili su u petak ambasadori Francuske i Nemačke u Prištini Olivije Gero i Jorn Rode.

Oni su na debati u Medija centru u Čaglavici naveli da su optimisti kad je u pitanju implementacija evropskog predloga o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije sa kojim su se saglasili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Ambasador Nemačke na Kosovu smatra da postoji politička volja lidera u Beogradu i Prištini da se sprovede dogovor, koji su lideri Kosova i Srbije postigli u Briselu i Ohridu februara i marta ove godine. Prema njegovim rečima Kosovo je u obavezi da ispoštuje i deo koji se odnosi na srpsku zajednicu na Kosovu.

Debata o sporazumu Kosova i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

„Kosovo mora ispuni svoje obaveze koje ima kad je u pitanju Zajednica srpskih opština, koju treba formirati. To je dugoročna obaveza Kosova i sa druge strane Srbija treba da prestane sa protivljenjem kada je pridruživaje Kosova u međunarodne organizacije u pitanju. Potrebna je politička volja da sve to sprovedemo u delo i nadamo se da će sastanak sledeće nedelje u Briselu da posluži za sve to“, rekao je Jern Rode.

I ambasador Francuske na Kosovu od kosovske vlade očekuje da u najkraćem roku krene sa procesom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Od kosovske strane očekujemo da okrenu pregovore o Zajednici srpskih opština, kao što i stoji u dokumentima, koji su dogovoreni. Prvi korak ka tome biće sastanci ovih dana i očekujemo da ispoštuju sve obaveze“, rekao je Olivije Gero.

Ambasadori Francuske i Nemačke nisu želeli da detaljno govore o evantualnim negativnim posledicama ako Priština i Beograd ne sprovedu dogovoreno, ali su naveli da će svakako put i Srbije i Kosova ka evropskim integracijama biti zatvoren. Ipak oni veruju da neće biti problema u sprovođenju ovog dogovora i da će najveći dobitnici biti građani.

„Tenzije koje su bile između Beograda i Prištine su uticale na građane pogotovo na one koji žive u severnim opštinama. Građani su najviše posledica snosili zbog tenzija između Beograda i Prištine i smatram da bi bilo u njihovom interesu ukoliko se nastavi ova pozitivna dinamika, kako bismo mogli da finalizujemo ne samo Zajednicu nego kako je navedeno u sporazumu u februaru - da dokumenta, diplome i simboli budu priznati čime će se olakšati život svih, a iznad svega pripadnika srpske zajednice“, rekao je Gero.

Direktor Kosovskog instituta za istaživanje i razvoj politika Ljuljzim Peci smatra da iako su Beograd i Priština izgubili kako je naveo previše vremena, Kurti i Vučić i dalje žele da kupuju vreme. On smatra da se ovaj proces može odraziti i na podizanje etničkih tenzija na Kosovu.

“Albanski i srpski narod na Kosovu imaju svoja očekivanja od ovog dijaloga i sporazuma i ukoliko ova očekivanja ne budu imala zajednički imenitelj za zajedički život u ovoj zemlji i mirnog života u ovoj zemlji, onda mislim da umesto napretka postoji mogućnost da se vrati kao bumerang i prouzrokuje čak i sukobe zbog neodgovarajućeg upravljanja očekivanjima“, rekao je Ljuljzim Peci.

Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative ne očekuje da će se Beograd i Priština suočiti sa posledicama ako ne sprovedu dogovoreno jer je tako nešto prema njenim rečima bilo moguće u toku procesa postizanja sporazuma.

Mislim da je odlukom u Ohridu da prihvati aneks kao dogovoren Evropska unija pokazala da je ipak sklonija da više koristi nagrade nego kazne i mislim da je vreme za sankcije prošlo. Prosto, trebalo je da se pritiska, bar bih ja koristila, u trenutku kada se dogovarao aneks, da bismo imali što jasnije obeveze strana“, rekla Milica Andrić Rakić.

Debatu na temu „Evropski predlog o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku UNMIK-a.

XS
SM
MD
LG