Linkovi

Blinken: Dogovor iz Ohrida podsticaj članicama EU da priznaju Kosovo


Državni sekretar SAD Entoni Blinken na pretresu u Kongresu (REUTERS/Jonathan Ernst)
Državni sekretar SAD Entoni Blinken na pretresu u Kongresu (REUTERS/Jonathan Ernst)

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da bi primena sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila put za priznavanje nezavisnosti Kosova pet članica Evropske unije koje to još nisu učinile.

Taj stav Blinken je izneo tokom pretresa u Odboru za spoljne posle američkog Senata o budžetu Stejt departmenta za 2023. godinu.

Odgovarajući na pitanje Džin Šahin, članice Senata iz redova demokrata, o naporima da se Grčka, Španija, Slovačka, Rumunija i Kipar uvere da priznaju nezavisnost Kosova – Blinken je rekao da je to pitanje koje Sjedinjne Države nastavljaju da pokreću.

Mislim da nas sporazum, ukoliko se sa njim nastavi – izvodi na put priznanja tih zenalja“, ukazao je Blinken tokom pretresa.

On je precizirao da je priznanje nezavisnosti Kosova Srbije, kako se izrazio, druga stvar i da će to potrajati.

Međutim, ukoliko zemlje normalizuju odnose – to bi imalo pozitivan efekat i verujem da će se vremenom doći do toga. Mislim da će za pet država koje ne priznaju nezavisnost Kosova, činjenica da su Kosovo i Srbija postigli dogovor i pod pretpostavkom da će ga primeniti – to opredeliti ka priznanju“, rekao je američki državni sekretar.

Blinken je ukazao da je napredak postignut između Srbije i Kosova daje nadu – posebno nakon susreta u Ohridu kada je postignuta suglasnost o primeni mape puta u vezi sa normalizacijom odnosa.

Verujem da je važno, osim što su se obe zemlje načelno saglasile da to učine, da to postaje deo obaveza za obe zemlje kako bi postale članice Evropske unije. Nadam se da će im to biti podsticaj za sprovođenje“, rekao je on.

Senatorka Šahin uzvratila je da je saglasna sa tom tvrdnjom.

"Verujem da je važno da građani Kosova i Srbije uvide konkretne dobrobiti od sporazuma i nadamo se da će to obe države približiti Evropskoj uniji“ rekla je ona.

Blinken je tokom pretresa ponovio da su Sjedinjene Države uključene u proces između Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija.

Razgovarao sam sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem u vezi sa tim i mislim da je ovo pozitivan trenutak“, rekao je američki državni sekretar.

Žozep Borelj - izjava posle sastanka na Ohridu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Senatorka Šahin bila je zainteresovana i za odgovor na pitanje da li bi i kako Kongres mogao da pomogne u vezi sa tim procesom.

Verujem da bi značajna pomoć bila ako biste, u angažmanima sa predstavncima obe zemlje, ukazali na jasnu podršku Kongresa Sjedinjenih Država da se ostvari napredak i sprovedu sporazumi. To bi bilo veoma važno“, rekao je Blinken.

Dodao je i da ohrabruje angažovanje članova Kongresa u vezi sa parlamentima dve države, kao i liderima Srbije i Kosova.

Senator iz redova demokrata Kris Marfi je govoreći o globalnim izazovima poput ruske agresije u Ukrajini, izazova u vezi sa Kinom i na Bliskom istoku – istakao i, kako se izrazio, dva manja sporazuma postignuta u proteklih nekoliko nedjelja.

Hil: Primena važnija od potpisa

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je danas FoNetu ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

Hil je naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština hitno i važno, podsećajući da je to obaveza koja je prihvaćena pre 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

"Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno videti narednih nedelja i meseci", predvideo je Hil.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će aneks evropskog predloga primenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

"Umesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjnenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova", poručio je Hil.

Vindzorski, čije postizanje je bio izraziti interes Sjedinjenih Država jer omogućava očuvanje mira u Severnoj Irskoj uoči 25. godišnjice sporazuma postignutog na Veliki petak, kao i sporazum o normalizaciji između Kosova i Srbije. Vaš tim u tom regionu izuzetan. Dogovor je, nadamo se, začetak prilagođavanja između te dve zemlje i zaista važan korak“, zaključio je senator Marfi.

Kosovo i Srbija su prethodnog vikenda u Ohridu, uz posredovanje Evropske unije i angažman Sjedinjenih Država usaglasili stavove o primeni mape puta u vezi sa normalizacijom odnosa.

Uprkos izostanku potpisa na dokumentu, međunarodni posrednici i partneri EU i SAD, od strana u procesu i njihovih lidera Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića očekuju što skoriju i potpunu primenu dogovorenog.

XS
SM
MD
LG