Linkovi

Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće i kada se sa nečim usmeno usaglasi


Predsednik Srbije Aleksadar Vučić daje izjavu posle sastanka sa kosovskim premijerom u Ohridu
Predsednik Srbije Aleksadar Vučić daje izjavu posle sastanka sa kosovskim premijerom u Ohridu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, da je za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

"Srbija će da ispuni i radi na implementaciji svega što je rekla da će raditi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da formira Zajednicu srpskih opština", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem, prenosi FoNet.

Vučić je posle sastanka sa kosovskim premijerom u subotu u Ohridu rekao da neće ništa da potpisuje jer Srbija Kosovo ne smatra državom, a na konferenciji za novinare u nedelju nagovestio da za Beograd ostaje neprihvatlijvo članstvo Kosova u UN - iako evropski sporazum govori o tome da dve strane ne blokiraju jedna drugu u učlanjenju u međunarodne organizacije.

Hil: Primena važnija od potpisa

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je danas FoNetu ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

Hil je naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština hitno i važno, podsećajući da je to obaveza koja je prihvaćena pre 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

"Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno videti narednih nedelja i meseci", predvideo je Hil.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će aneks evropskog predloga primenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

"Umesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjnenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova", poručio je Hil.

Predsednik Srbije je ponovio da nema govora o priznanju Kosova, članstvu u Ujedinjenim nacijama i agencijama i telima UN, dok se može govoriti o svemu drugome što vodi boljim odnosima sa Albancima.

"Srbija se nikada nije služila nikakvim trikovima i to je moja poruka onima koji su na Forumu za spoljne poslove govorili o tome", rekao je Vučić.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je rekao da je dogovor obavezujući za obe strane, a isto je ponovio i američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

Srbija i Kosovo su se usmeno usaglasili oko evropskog predloga 27. februara u Briselu, dok je u Ohridu 18. marta usaglašen aneks implementacije tog predloga.

U tom dokumentu nema rokova, ali se pominje da će se napredak u primeni dogovora sa obe strane direktno odražavati na napredak u evropskim integracijama.

XS
SM
MD
LG