Linkovi

Protest srpskih novinara na Kosovu u znak podrške kolegama iz RTS-a


Protest srpskih novinara sa Kosova na prelazu Jarinje, 17. februar 2021. (Foto: VOA)
Protest srpskih novinara sa Kosova na prelazu Jarinje, 17. februar 2021. (Foto: VOA)

Novinari sa Kosova i predstavnici Udruženja novinara Srbije održali su protest na graničnom prelazu Jarinje zbog toga što kosovske vlasti već treći dan ne dozvoljavaju četvoročlanoj ekipi Radio televizije Srbije (RTS) da uđe na Kosovo. U znak podrške kolegama, ali i protesta zbog odnosa prištinskih vlasti prema medijima, novinari su položili televizijsku opremu na prilazni put i na kratko blokirali saobraćaj.

U znak podrške novinarima RTS-a, kojima kosovske vlasti bez ikakvog obrazloženja već treći dan ne dozvoljavaju da uđu na teritoriju Kosova, dvadesetak novinara srpskih redakcija i predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) blokirali su na desetak minuta prilaz prelazu Jarinje sa srpske strane.

Novinari koji su položili opremu na prilazni put nosili su transparente sa natpisima: „Sloboda medija“, „Sloboda govora“, „Sloboda kretanja“ i „Pustite novinare da rade svoj posao“.

“Od ponedeljka sa mojom ekipom sam ovde, do ovog trenutka nismo dobili ni jedno objašnjenje zbog čega čekamo i zbog čega ne možemo da uđemo na Kosovo i Metohiju. Redovno radimo emisiju 'Pravo na sutra', i za naš dnevnik stalno izveštavamo o različitim temama. Do sada nam se ovako nešto nije dogodilo. Smatramo da je osnovno da nam se barem da objašnjenje i smatram da je za novinarski rad ovako nešto nedopustivo”, rekla je Svetlana Vukmirović, novinarka RTS-a i autorka emisije “Pravo na sutra”.

Protest srpskih novinara na Kosovu u znak podrške kolegama iz RTS-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Predstavnici UNS poručili su da je u pitanju kršenje osnovnih ljudskih pravi i medijskih sloboda

“Šta tek čeka obične ljude, pre svega interno raseljene Srbe u centralnoj Srbiji, ako ovako nešto mogu da dožive novinari. Ja sam kontaktirao kolege Albance i oni kažu da je neshvatljivo šta kosovska vlada radi u vezi sa ovim pitanjem. Pozadina ove priče je emisija 'Pravo na sutra'. Mislim da se pokušava da se ta emisija spreči ili da se barem redukuje", kazao je član Udruženja novinara Srbije Jovan Simić.

Članica Uprave UNS-a Dragana Zečević rekla je da je „pravo na slobodu medija jedno od osnovnih demokratskih prava, što očito nije slučaj sa kosovskim društvom“.

“Ako je emisija 'Pravo na sutra' problem, onda je očito i problem pravo na sutra Srbima na Kosovu i Metohiji”, poručila je sa protesta Dragana Zečević.

Posle protesta četvoročlana ekipa Radio televizije Srbije, pokušala je ponovo da uđe na Kosovo, ali im je kao i nekoliko puta u protekla tri dana, rečeno da sačekaju, dok ne stigne odobrenje iz Prištine. Policajci na prelazu Jarinje nisu želeli zvanično da govore za medije o ovom slučaju, ali nam je nezvanično rečeno da se čeka odgovor ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Glas Amerike uputio je pitanje ovom ministarstvu - zašto se novinarskoj ekipi RTS-a ne dozvoljava da uđe na Kosovo, ali odgovor još nismo dobili.

Udruženje novinara Srbije ranije je saopštilo da će o ovom “udaru na slobodu štampe” obavestiti međunarodne institucije i udruženja i podseća da je ovo treći slučaj u poslednjih nedelju dana da kosovski organi ne dozvoljavaju novinarima da izveštavaju.

Na dan izbora na Kosovu, na prelazu Jarinje zadržane su i ekipe Regionalne televizije Kraljevo i Televizije Pink, kojima nije dozvoljeno da uđu na Kosovo.

XS
SM
MD
LG