Linkovi

Tuča u skupštini Kosova, Kurti poliven vodom


Tuča u kosovskom parlamentu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Tuča u kosovskom parlamentu

Na sednici Skupštine Kosova došlo je do masovne tuče između poslanika vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje i opozicione Demokratske partije Kosova (PDK). Tuči je prethodilo polivanje vodom premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Dok je Kurti bio za govornicom i pričao o planu deeskalacije na severu Kosova i proširenju suvereniteta u tom delu Kosova, njemu je sa flašom vode prišao poslanik opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Mergim Ljuštaku i ispolivao ga.

Videvši to zamenik premijera Besnik Bisljimi je poslanika Ljuštakua gađao flašom vode i udario u lice, nakon čega je krenulo guranje i masovna tuča poslanika.

Tuča je trajala oko desetak minuta. Obezbeđenje je posle toga premijera Kosova Aljbina Kurtija izvelo iz skupštinske sale.

Još nije poznato šta je tačno prethodilo ovom incidentu. Sednica je prekinuta, a predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca je pozvao policiju da interveniše.

Neposredno pre tuče, šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kritikovao je vladu zbog načina upravljanja situacijom na severu. On je od premijera Aljbina Kurtija zatražio odgovor zašto do sada nije poslušao savete SAD.

„Nesumnjivo, juče je jedan od najstrašnijih dana u istoriji upravljanja našom zemljom. To je dan kada su vlast i ovu skupštinu preplavili strah i bes. Premijeru, juče ste doneli odluku da se povučete posle četiri meseca eksperimentisanja. Posle četiri meseca otkako ste Kosovo stavili kao najsankcionisaniju zemlju. Posle četiri meseca ugrožavanja policajaca. Izađite i recite zašto ste maltretirali narod i uveli sankcije. Vaš autoritet je juče pao na zemlju", naveo je Tahiri.

Danas su, pre početka sednice Skupštine Kosova, dve poslanice opozicionih partija postavile transparente na srpskom jeziku na skupštinsku govornicu, na kojima je pisalo “Zdravo”, sa crvenim slovom V, što simbolizuje vladajuću stranku Vetvendosije, odnosno Samoopredeljenje.

Transparenti su se odnosili na nedavno objavljene audio-snimke šefice poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoze Kusari Ljilje i potpredsednika Srpske liste Slavka Simića.

Na transperentu “Zdravo” postavljena je i slika premijera Kosova Aljbina Kurtija sa Pinokijevim nosom. Međutim, zamenik premijera Besnik Bisljimi ju je sklonio i pocepao.

Podsetimo, kosovsku javnost već treći dan trese afera snimanih navodnih razgovora nekadašnjeg poslanika Srpske Liste Slavka Simića i šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja Mimoze Kusari Ljilje.

Kosovo: Da li bi velika konferencija donela promene?
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Simić i Kusari Ljilja u navodinim snimcima razgovarali su o situaciji na severu, potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, izglasavanja pojedinih zakona u kosovskoj skupštini, odnosima između Srpske liste i Samoopredeljenja…

Audio-snimak Mimoze Kusari Ljilje i Slavka Simića juče je komentarisala i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, inače iz Pokreta Samoopredeljenje, navodeći da je takav vid snimanja i objavljivanja nezakonit i da ima tendenciju da iskrivi komunikaciju putem montaže.

Aktivisti Socijaldemokratske partije danas su sproveli simboličnu akciju ispred zgrade Vlade Kosova – oni su na službenom automobilu Mimoze Kusari Ljilje, koji je bio parkiran u dvorištvu vlade ispisali “samo 2-3 minuta”, ironično aludirajući na to što je šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja rekla da je njena komunikacija sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem trajala "samo dva-tri minuta", na prethodnoj konstataciji Slavka Simića da su razgovarali pola sata.

Povodom današnje tuče u Skupštini saopštenjem se oglasio i Pokret Samoopredeljenje.

"Dok je premijer Aljbin Kurti držao govor o borbi Republike Kosovo za proširenje reda i zakona na severu zemlje, pojedini poslanici PDK su pesnicama, poput bande nasilnika, napali premijera i ministre Kosova. Ovaj napad se desio prvi put u Vladi Kosova, koja nema ministra ili zamenika ministra pod kontrolom Beograda. Ovaj napad se dešava upravo u važnom trenutku diplomatske konfrontacije između Kosova i Srbije. Ovaj napad je usledio kao koordinirana akcija između različitih ogranaka iste bande: neki od njih sebe nazivaju poslanicima, neki novinarima, a neki demonstrantima. Ali Kosovo će ići napred u konsolidaciji svog državljanstva, uprkos takvim napadima. Pokret Samoopredeljenje ostaje posvećen i privržen pravdi i zločinci koji su naneli štetu društvu i našoj zemlji kako bi se nepravedno obogatili, neće biti amnestirani", navodi se u saopštenju Pokreta Samoopredeljenje.

XS
SM
MD
LG