Linkovi

Vučić i Lajčak o krizi na Kosovu


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka (foto: screenshot)
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka (foto: screenshot)

Nakon razgovora u utorak u Prištini, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u sredu u Beogradu i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na Kosovu, načinima za smirivanje napetosti na terenu, kao i primeni do sada postignutih sporazuma.

Na svom Instagram nalogu #buducnostsrbijeav, predsednik Srbije je napisao:

„Još jednom sam upozorio na to da je srpski narod na KiM izložen najžešćoj torturi i progonu u poslednjih 15 godina i ponovio zahteve za poštovanje njihovih prava i bezbednosti. Pozvao sam međunarodnu zajednicu da se konkretnije angažuje po svim tim pitanjima“.

"Imali smo iskren i otvoren razgovor o putu naprijed, uključujući i potrebu za nove lokalne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak Dijalogu. Sastanak i putovanje pomogli su u tome da naredni koraci postanu jasniji", naveo je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je nakon razgovora sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da postoji razumevanje za zahteve Evropske unije za deeskalacijom na severu Kosova.

Moram da biram svoje reči, ali ono što želim da kažem je da postoji razumevanje za potrebu da se ide napred po pitanju tri tačke koje su bile predstavljene od strane Evropske unije: deeskalacija, prevremeni izbori i povratak normalizaciji. Moraćemo da nastavimo dalje naše razgovore o konkretnim koracima koji će nas dovesti do toga“, rekao je Lajčak novinarima u Prištini.

Kosovski premijer preneo je izaslaniku Evropske unije da su kaznene mere EU prema Kosovu nepravedne i da čine dijalog asimetričnim, saopštila je Vlada Kosova.

XS
SM
MD
LG