Linkovi

Kurtijev plan za deeskalaciju: Četvrtina policajaca se povlači iz opštinskih zgrada na severu


Kurti predstavio plan za deeskalaciju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Kurti predstavio plan za deeskalaciju

Premijer Kosova Aljbin Kurti izneo je četiri koraka za deeskalaciju situacije na severu Kosova, koji su dogovoreni u Bratislavi između glavnog pregovarača Prištine za dijalog sa Beogradom Besnika Bisljimija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

Borelj pozdravio posvećenost Kosova deeskalaciji

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj saopštio je da pozdravlja posvećenost Kosova dogovoru koji je, kako je naznačio, postignut kao prvi korak za deeskalaciju trenutne situacije.

Očekujemo da Kosovo preduzme dalje pozitivne korake i nastavi u ovom pravcu”, naveo je Borelj.

Evropski zvaničnik je ukazao i da Evropska unija nastavlja da posreduje u dijalogu Kosova i Srbije i radi na tome sa izaslanikom EU sa dijalog Miroslavom Lajčakom.

Prethodno je kosovska vlada saopštila da je spremna da doprinese deeskalaciji situacije na severu tako što će odmah za četvrtinu smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada u četiri opštine na severu. Takođe, saopšteno je i da kosovske vlasti podržavaju održavanje prevremenih izbora u opštinama sa srpskom većinom.

Kurti je istakao da je kosovska vlada spremna da doprinese deeskalaciji i da ne preduzima radnje koje bi mogle da zaoštre situaciju na severu Kosova, tako što će smanjiti prisustvo policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada.

"To pokazuje našu spremnost da preduzmemo konkretne korake u obezbeđivanju mira, bezbednosti i stabilnosti za Kosovo i region, u službi demokratije i vladavine prava", napisao je Kurti na Tviteru.

Uz to, objavio je i tabelu u kojoj je kao prvi korak naznačeno preuzimanje obaveze da se ne povlače potezi koji bi doveli do podizanja tenzija, kao i povlačenje 25 odsto policajaca prisutnih u objektima lokalne zajednice (na severu) i oko njih.

"Policajci će nastaviti sa zadatkom tamo gde ima više potrebe za njima, jer smatramo da je oko opštinskih zgrada situacija mnogo mirnija", rekao je Kurti.

Dalje je naveo da će kosovska policija u saradnji sa Kforom i Euleksom po potrebi raditi na proceni bezbednosne situacije, posebno u cilju daljeg smanjenja specijalne jedinice kosovske policije.

"Ovo je bio naš zahtev od početka s obzirom da su vladavina prava, i mir i bezbednost zajednički interes svih strana".

Premijer Kosova je potvrdio da je Evropska unija sledeće nedelje pozvala glavne pregovarače Beograda i Prištine u Brisel. Na sastanku će se, kako kaže, razgovarati o implementaciji sporazuma u smeru normalizacije odnosa, uz, kako je rekao, nadu da će strane dogovoriti o narednim koracima koji omogućavaju punu primenu sporazuma bez daljeg odlaganja.

Kurti je rekao i da Vlada Kosova podržava održavanje novih vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova posle letnje sezone i u skladu sa pravnim okvirom.

"Izrazili smo posvećenost da se obezbedi punopravna osnova da bi se omogućilo organizovanje prevremenih opštinskih izbora. Za nas kao Vladu Kosova je uvek bilo i nastavlja da bude od značaja da građani Republike Kosova imaju zastupljenost i da bi se to postiglo treba da se stvori okruženje koje omogućava dobru kampanju, politički pluralizam, učešće lokalnih zajednica i to što garantuje nepovredivost glasova“, istakao je Kurti.

Naglasio je i da očekuje da će dogovor koji je Vlada postigla sa Evropskom unijom o koracima za deeskalaciju situacije na severu Kosova uticati na to da se sankcije Kosovu ukinu i da će strane u dijalogu biti ravnopravne.

Fon der Lajen: Sprovesti dogovoreno

Situaciju na Kosovu danas je komentarisala i predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen. Ona je poručila da Srbija i Kosovo "moraju da primene ono što je već priznato i usaglašeno".

Govoreći u Viljnusu na Samitu NATO ona je rekla da postoji "čvrst plan za deeskalaciju na mapi puta" ka rešenju krize na Kosovu.

"Pozivamo obe strane da prate mapu puta. Ovo je apsolutno vitalno, potreban je napredak u miroljubivom maniru", rekla je Ursula fon der Lajen.

Pušten Ivan Todosijević, predsednik opštine Zvečan

Branilac predsednika privremenog organa opštine Zvečan Ivana Todosijevića advokat Nebojša Vlajić potvrdio je u sredu da je odlukom Vrhovnog suda u Prištini Todosijević oslobođen optužbi za podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Kosovske vlasti teretile su Todosijevića da je podstrekivao i javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost između naroda, entičkih i rasnih grupa, nakon što je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohije Petar Petković tim povodom je izjavio da je formalnim sudskim okončanjem političkog progona Todosijevića "pravda pobedila".

On je u pisanoj izjavi naveo da će jedan od najuglednijih i najčasnijih Srba sa severa Kosova i njegova porodica konačno moći da odahnu nakon torture kojoj su bili izloženi od privremenih organa samouprave u Prištini.

"Kao što smo se borili za Ivana Todosijevića i njegovu porodicu, borićemo se za svakog Srbina koji je danas na meti Prištine, i nećemo prestati da se borimo dok god je ijedan Srbin ili Srpkinja na Kosovu i Metohiji žrtva političkog progona", poručio je Petković.

U izveštaju su korišćene informacije agencije FoNet.
XS
SM
MD
LG