Linkovi

Lideri država EU: Neuspeh u deeskalaciji odnosa Kosova i Srbije imaće negativne posledice


Ilustracija, zastave Kosova i Srbije (Foto: RSE/infographic)
Ilustracija, zastave Kosova i Srbije (Foto: RSE/infographic)

Lideri članica Evropske unije usvojili su zaključke u kojima su osudili nasilne incidente na severu Kosova i istovremeno pozvali na hitno smirivanje napetosti – onako kako je to Unija naznačila početkom juna.

U zaključcima Evropskog saveta, navedeno je da Kosovo i Srbija treba da stvore uslove za vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova, kao i da će neuspeh u smirivanju tenzija imati negativne posledice.

"Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i Aneksa za primenu. To podrazumeva osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", navedeno je u tekstu.

Takođe, u zaključcima se podseća na Deklaraciju sa samita Evropska unija - Zapadni Balkan u Solunu 2003., kao i deklaracije sa drugih samita u kojima se ističe i ponavlja puna i nedvosmislena posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU – i podrška ubrzanju pristupnog procesa zasnovanog na zaslugama i reformama.

Zaključci koje je objavio Evropski savet usvojeni su u jeku novih tenzija između Kosova i Srbije koje su izazvale zabrinutost dela međunarodne zajednice, Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Od lidera dve države Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija strani partneri traže primenu mera koje je predložila Evropska unija uz podršku Sjedinjenih Država.

Razrešenje trenutnih napetosti decidno je zatražila i američka administracija koja se za Glas Amerike oglasila povodom pisma sedmoro senatora predsedniku Džou Bajdenu – od koga su zatražili da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala aktuelna kriza i nastavio napredak u primeni Ohridskog sporazuma.

Uz podršku predlogu predlogu EU za smirivanje napetosti – senatori su ukazali da bi, ukoliko se lideri ogluše o apele, trebalo razmatrati primenu mera koji bi se mogli odraziti na bilateralne odnose sa Kosovom i Srbijom i pružanju finasijske i druge pomoći.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti za sada nisu davali jasne signale da li će postupiti po smernicama koje su im preporučene za smirivanje tenzija.

XS
SM
MD
LG