Linkovi

Srpska lista traži prekid dijaloga sa Kosovom, Kurti se zahvalio policiji


Combo photograph, emblem of the Serbian list and Kosovo prime minister Albin Kurti (Foto: Facebook/@српскалиста/Reuters)
Combo photograph, emblem of the Serbian list and Kosovo prime minister Albin Kurti (Foto: Facebook/@српскалиста/Reuters)

Srpska lista je zatražila od zvaničnog Beograda da prekine dijalog sa Prištinom dok se sa severa Kosova ne povuku sve snage specijalne policije i dok albanski gradonačelnici ne izađu iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Mi politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i čitav srpski narod, upućujemo molbu svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom. Smatramo da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan", poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić tokom obraćanja novinarima.

Ukazao je da bi nastavak razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem bio, kako je naveo kontraproduktivan, posle poteza kosovskih vlasti kojima su, uz asistenciju policije i nerede u Zvečanu, stupili u kancelarije u zdanjima opština u Zubinom Potoku, Leposaviću i pomenutom Zvečanu.

"Iz te perspektive, posebno molimo državno rukovodstvo da odluka o privremenoj zabrani učešća državnih zvaničnika u dojalogu bude ukinuta tek pošto Priština povuče sve specijalne policijske ROSU snage sa severa Kosova i povuče sve svoje organe i snage i napusti zgrade opštinskih uprava na severu Kosova i Metohije" rekao je predsednik Srpske liste.

Rakić koji je sa ostalim predstavnicima Srpske liste u petak bio u Beogradu na miting koji je organizovao Aleksandar Vučić, zahvalio se građanima na, kako ga je označio, dostojanstvenom i mirnom otporu, u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Rakić je ironično poručio da je zahvalan predstavnicima međunarodne zajednice zbog njihove reakcije usled postupaka kosovskih vlasti.

"Otišli smo u Beograd da pošaljemo poruku mira, nismo se vratili kada su počeli incidenti jer smo dobili garancije međunarodnih predstavnika da će KFOR stati između narode i specijalnih jedinica, a to se nije desio. Hvala im sto su pokazali koliko su liceremerni", naveo je Rakić.

Inače, potez kosvskih vlasti oštro je osudio veliki deo predstavnika međunarodne zajednice, među kojima i Sjedinjene Države, Evropska unija i KFOR.

Srbija je reagovala podizanjem borbene gotovosti vojske i razmeštanjem njenih jedinica u blizini sa Kosovom.

Kurti se zahvalio policiji

Istovremeno, premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da razume zabrinutost međunarodne zajednice zbog incidenata na severu Kosova.

Ukazao je, međutim, da bi svaka druga opcija bila neispunjavanje ustavnih obaveza vlade prema novim gradonačelnicima opština na severu.

Kurti je na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da bi odlazak gradonačelnika na radna mesta trebalo da bude najnormalnija moguća stvar.

’’Objekat zgrade opštine je mesto gde se na osnovu zakona i ustava opslužuju građani. Pripada Republici, zato on nije juče zauzet i neće biti zauzet ni drugi dan”, rekao je on.

Kurti je pozvao građane, posebno Srbe na severu Kosovu, da sarađuju sa novim gradonačelnicima i njihovim kabinetima, za koje je kazao da će biti multietnički, multikulturalni, višejezični i višepartijski.

’’Oni su izabrani i nisu protiv bilo koga, već na usluzi svima", napisao je Kurti.

Zahvalio je policiji na akciji koja je omogućila gradonačelnicima da uđu u opštine Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

’’Oni su, kako svakodnevno svedoče, i juče dokazali da su spremni da profesionalci, neustrašivi i dostojanstveno služe poretku, zakonu Republike, u afirmaciji multietničkog bezbednosnog okruženja, uprkos teškim uslovima koji izazvale grupe kojima je upravljala pretpolitička struktura u tom delu zemlje", napisao je on.

Red, zakon, demokratija, sloboda kretanja, bezbednost i mir, mogu i treba da idu ruku pod ruku. Ovim se obavezujemo svaki dan i pedantno. Putevi na Severu su otvoreni i prohodni za građane. Opštine i gradonačelnici moraju vredno da rade jer imamo mnogo posla za građane. Želim vam svima lep vikend“, poručio je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Podsetimo, Policija Kosova je u petak, uprkos otporu grupe građana, ušla u opštinske objekte Zvečan, Zubin Potok, a potom i u Leposavić - opštine u kojima većinski žive Srbi.

Iz policije je saopšteno da time pomaže novim gradonačelnicima severnih kosovskih opština da pristupe službenim objektima tih opština pošto su dan ranije položili zakletve.

XS
SM
MD
LG