Linkovi

Analitičari: Ramin predlog o konferenciji nije rešenje za probleme na Kosovu


Premijer Albanije Edi Rama sa predsjednicom Evrope komisije Ursulom fon der Lajen (Foto: AP/Virginia Mayo)
Premijer Albanije Edi Rama sa predsjednicom Evrope komisije Ursulom fon der Lajen (Foto: AP/Virginia Mayo)

Međunarodna konferencija za Kosovo i Srbiju koju je predložio premijer Albanije Edi Rama, a podržao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, poslužila bi za legalizaciju svega što je loše urađeno na Kosovu od 1999. godine, rekao je za Glas Amerike novinar i književnik Živojin Rakočević.

Dvadeset i tri godine ogromnog međunarodnog prisustva, pritiska, želja, novca, ekonomije koja je propala, nisu dali gotovo nikakve rezultate. Poslednji je trenutak da se na lokalnom, mikro nivou osnaže oni koji su najslabiji, da naše geto zajednice dobiju suštinsku najveću moguću autonomiju, kako bi mogli da preživimo i da unutar sebe razvijemo nekakve demokratske kapacitete. Isto se to očekuje od Albanaca u dugom vremenskom periodu. Ovo su dva podeljena sveta, dva geta koji se gotovo međusobno ne dodiruju“.

Rakočević smatra da jedna takva konferencija “ne bi ispravila nijednu nepravdu”, niti bi se kako je naveo “suštinski na terenu bilo šta promenilo”.

Onog trenutka kada osoba koja je odlučila da ode da plati porez Kosovu, dođe u opštinsku administraciju i tamo nađe makar jednog jedinog čoveka koji je voljan da joj nešto pomogne, znaćemo da smo krenuli makar jedan mali korak ka demokratiji. Velike konferencije, velike odluke, velike ideje, velike sile... ovom prostoru su donosili uglavnom nepravedna rešenja ili su bile uvod u dugotrajni haos“, rekao je Rakočević.

Kosovo: Da li bi velika konferencija donela promene?
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Analitičar iz Prištine profesor Miljazim Krasnići smatra da međunarodna konferencija nije rešenje problema koji postoje na Kosovu. On je za Glas Amerike rekao da „permanentna nestabilnost, ne samo na Kosovu već i regionu najviše odgovara „velikim“ silama, koje na taj način održavaju svoj uticaj i prisustvo.

One (velike sile) ne žele da situacija eskalira, njima odgovara ova permanenta nestabilnost, zbog toga mislim da i ako se održi neka Međunarodna konferencija sama po sebi neće doneti ništa drugo sem možda veći uticaj velikih sila, jer oni zapravo preko ove krize na Kosovu, zapravo kontrolišu i Srbiju, jer Kosovo kontrolišu ionako, jer oni su tu prisutni. Ali što se više održava ova kriza, oni imaju veći uticaj na Srbiju“.

Prema njegovim rečima najbolje rešenje za nesporazume koji na Kosovu postoje između Srba i Albanaca, je da ih sami rešavaju kroz otvoreni dijalog.

Lajčak u misiji deeskalacije odnosa Kosova i Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Albanci imaju pravo u demografskom smislu, Srbi u istorijskom smislu. Za Srbe Kosovo je religiozno pitanje više nego političko, za Albance je političko pitanje i nije religiozno, tako da svi ovi elementi su kontradiktorni i te elemente treba da slagaju samo Albanci i Srbi u jednom otvorenom dijalogu koji bi trebao da se razvije između političkih, religiozih, društvenih elita. Ali zaista ovih dvadeset i četiri godina što smo doživeli znamo da velike sile, vojno prisustvo, stalno prisustno samo nekako stvara krizu ali apsolutno oni ne rešavaju krizu“, naveo je Miljazim Krasnići.

Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative smatra da nije realno očekivati organizovanje Međunarodne konferencije za Kosovo i Srbiju, jer se kako je navela takvi događaji organizuju nakon velikih eskalacija, što u ovom momentu nije slučaj.

Obično se tom formatu prilazi kada su već stvari otišle predaleko. Nije naravno nemoguće da se desi pre toga, ali prosto mi je teško da zamislim da će sada neko odjednom da odustane od deset godina dijaloga i sporazuma, tek tako. Tako da mislim da je ta ideja još uvek dosta na klimavim nogama, ali jeste bitan indikator da se uopšte o njoj razgovara i neko razmišlja o tome, to je bitan indikator da su ljudi, međunarodna zajednica zaista zabrinuti za situaciju na severu Kosova, da zaista misle da ovo može da krene na neki vrlo pogrešan put”, rekla je za Glas Amerike Milica Rakić Andrić.

Srbi u Gračanici i Severnoj Mitrovici s kojima je Glas Amerike razgovarao smatraju da je praksa pokazala da dosadašnje međunarodne konferencije nisu Srbima ništa dobro donele, pa ne bi neka nova.

„Mislim da nema potrebe za konferencijom, sve je već određeno samo što se ne poštuje. Pet konferencija, deset mogu da se održe, to nama ne bi išlo u prilog, to je samo dobijanje vremena da mi ostanemo ovako na statusu kvo“, kažu neki građani Gračanice.

„Malima nikada nije to u interesu, mali su samo nasrećne žrtve na ovom prostoru kao što su i Srbi i Albanci, svako na svoj način i tako dalje. Kao što se kaže, svako kuka na svom grobu, tako i mi nad našom sudbinom i nad našom pričom, ali smo u velikoj meri taoci te treće strane ili tih trećih strana“, ističu u Severnoj Mitrovici.

Organizovanje međunarodne konferencije na visokom nivu za pronalazak rešenja za krizu na Kosovu, predložio je pre deset dana premijer Albanije.

Međutim premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je nakon toga da je sličnih konferencija bilo i ranije i da sada postoji osnovni sporazum iz Brisela od februara i aneks o njegovoj implementaciji iz Ohrida od marta ove godine, koji treba da se primeni

XS
SM
MD
LG