Linkovi

Osmi mart na Kosovu: Marš, a ne slavlje


Okupljanja na Kosovu povodom Osmog marta
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Okupljanja na Kosovu povodom Osmog marta

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, u petnaest gradova Kosova održan je protestni marš pod motom "Marširamo ne slavimo”. Najviše učesnika bilo je u Prištini.

Marš su organizovali su predstavnici nevladinog sektora u nameri da ukažu institucijama da borba protiv nasilja nad ženama treba da bude prioritet kosovskog društva. Okupljeni su nosili transparente - "Patrijarhat ubija" , "Dole patrijarhat", "Pravda za ubijene žene", "Žrtva nikad nije kriva", "Marširamo ne slavimo".

Ovde smo da podržimo ovaj protest koje je protiv nasilja nad ženama i umesto da se 8.marti slavi kao što je u čitavom svetu za prava radnika mi se ovde borimo za osnovna ljudska prava žena,protiv patrijarhata. Ovde su i parole da nije važno da li ste domaćica ili ste službenik, trebate imati ista prava kao i muškarci“, rekao je Fatir Berzati iz nevladine organizacije Omladinska internacionacionalna komora - Prizren.

Protest podržali su i vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Ima dosta diskriminacije na Kosovu, pogotovo po drugim gradovima, ne samo u Prištini i mi mislimo da je ovo javno marširanje neophodno od strane svih nas političara i od strane građana, jer prave promene dolaze kao demokratija odozdo, a ne odozgo“, rekao je Kurti za Glas Amerike.

Učesnike protestnog marša podržali su i građani sa balkona zgrada sa transparentima "dole patrijarhat" .

Nešto pre protestnog marša nevladina organizacija Centar za informacije, kritiku i akciju (Qika) organizovala je ispred Vlade Kosova performans u okviru koga, kako je obrazloženo neravnomerne podele kućnih poslova između žena i muškaraca, prevrnut sto sa posuđem.

"Kuvanje, peglanje, spremanje,oduzimaju mnogo vremena tokom dana. Ukoliko ste zavisne na ekonomski način od supruga i ako na sve ove poslove gledate kao na tradicionalne obaveze,to je zapravo rodno odvajanje.Mere uvedene u cilju suzbijanja pandemije koje ograničavaju kretanje su tokom pandemije dodatno izolovale žene koje provode još više vremena u kući“, rekla je izvršna direktorka NVO Centar za informacije, kritiku i akciju Leonida Molićaj.

Pefromarns u okviru koga je pred zgradom Vlade Kosova prevrnut sto sa posuđem
Pefromarns u okviru koga je pred zgradom Vlade Kosova prevrnut sto sa posuđem

U sklopu aktivnosti Vlade Kosova povodom 8. Marta Međunarodnog dana žena, premijer Kosova u tehničkom mandatu, Avdulah Hoti potpisao je sporazume sa predstavnicama malih ženskih preduzeća, u okviru programa programa ekonomskog oporavka za 2021. godinu, vredan oko četiri miliona evra.

Zbog pandemije koronavirusa sastanku je prisustvovalo samo 16 od 250 predstavnica ženskih malih preduzeća.

XS
SM
MD
LG