Linkovi

Srbija i Crna Gora - zemlje "za praćenje" u izveštaju o trafikingu


Srbija i Crna Gora su zemlje drugog nivoa u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima, kao zemlje porekla, tranzita i krajnjeg odredišta za muškarce, žene i decu zložene seksualnoj trgovini i prisilnom radu. Crna Gora je spuštena u podgrupu zemalja za praćenje, dok je Srbija drugu godinu za redom u toj grupi.

Kako se navodi, žene iz Srbije izložene su seksualnoj eksploataciji u zemlji i inostranstvu, naročito Austriji i Nemačkoj, od strane kriminalnih grupa iz Srbije. Istovremeno, muškarci su najviše izloženi prisilnom radu u radno-intenzivnim sektorima, poput građevinske industrije u evropskim zemljama i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Stejt Department u izveštaju ocenjuje da je Vlada Srbije nije ispunila u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali čini značajne napore da ih ispuni a istu ocenu iznosi i za vladu u Podgorici.

Kosovo takodje spada u zemlje drugog nivoa, kao zemlja porekla i odredišta u trafikingu, čije su glavne žrtve izložene trgovini unutar zemlje, radi seksualne eksploatacije, ali takodje ulaže velike napore da se takva situacija promeni.

Među zemljama regiona, Hrvatska, Makedonija i Albanija takođe su medju zemljama druge kategorije dok je samo Slovenija na prvom nivou. Srbija i Crna Gora su, kao zemlje drugog nivoa, takodje na spisku za praćenje situacije.

Srbija

Vlada je, kako se navodi, pokazala značajan napor tokom razmatranog perioda time što je uspostavila stalne policijske timove za suzbijanje trafikinga, konstatuje se u izveštaju za 2017.

"Vlada je identifikovala veći broj žrtava i uvela smernice za tužioce i sudije kako žrtave trgovine ljudima ne bi bile izložene dodatnom kažnjavanju. Razvila je i distribuirala upstva za indikatore trgovine ljudima i organizovala prvih 630 lica zaduženih za primenu tih pokazatelja. Ipak, Vlada nije prikazala povećanje napora u poređenju sa prethodnim izveštajem, a nije pružila ni dovoljnu zaštitu žrtvama tokom krivičnog postupka, što ih je izložilo zastrašivanju i dodatnoj traumatizaciji", navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, napore za zaštitu žrtava ometaju odsustvo formalnih procedura za identifikaciju žrtava, zastareli nacionalni mehanizam prijavljivanja slučajeva, a nisu usvojeni ni strategija ili nacionalni akcioni plan za period od 2015. do 2016. godine, a nije se sastao ni Savet za borbu protiv trgovine ljudima.

"Deca iz Srbije, uglavnom Romi, izloženi su u zemlji seksualnoj eksploataciji, prisilnom radu, prosjačenju i sitnom kriminalu. Hiljade migranata i izbeglica iz Avganistana, Iraka, Sirije i susednih zemalja prolaze kroz ili ostaju zaglavljeni u Srbiji i "pogodni" su za trgovinu ljudima u Srbiji. Lica za koje se veruje da su trgovci ljudima utiču, kako se tvrdi, na slučajeve trgovine ljudima, podmićivanjem žrtvi ili sudija", stoji u izveštaju.

Stejt department ukazuje da je priliv migranata, tokom ovog perioda, predstavljao značajan pritisak na vladine resurse, posebno na agencije koje se bore protiv trgovine ljudima i dodaje da je zbog toga Srbija ostala na nivou 2 u grupi zemalja za posmartranje, već drugu godinu zaredom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG