Linkovi

Dan nestalih na Kosovu: I dalje nepoznata sudbina 1.617 osoba


Skupovi na Dan nestalih organizovani u Prištini i Gračanici
Skupovi na Dan nestalih organizovani u Prištini i Gračanici

Povodom Međunarodnog dana nestalih sa odvojenih skupova Prištini i Gračanici zatraženo je rasvetljavanje sudbine još 1617 osoba nestalih za vreme i posle oružanih sukoba na Kosovu.

Poručeno je i da je potrebno da Beograd, ali i bivša Oslobodilačka vojska Kosova otvore svoje arhive.

Vence na spomenik posvećen nestalim licima u dvorištu Skupštine Kosova položili su predsednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Aljbina Kurti, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer i predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Albanaca.

Premijer Kosova je naveo da bi Srbija trebalo da otvori arhive da bi se saznala istina o nestalima. Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike Kurti je naveo se zalaže za rasvetljavanje sudbine svih bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Mi se angažujemo da se obelodani njihova sudbina. Imamo još 1617 lica koja su nestala i radimo sa svim našim institucijama da pomognemo tim porodicama koje i dan danas imaju ne samo bol nego i strepnju o tome šta se desilo sa njihovim najdražima“, rekao je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju da dostavi podatke i informacije o nasilno nestalima na Kosovu.

Kao što znate, u dijalogu sa Srbijom pitanje nasilno nestalih je prioritetno i kosovske institucije daju sve od sebe da kroz ovaj proces Srbija konačno pruži sve podatke koji bi nas doveli do rasvetljavanja sudbine nasilno nestalih“, kazala je Osmani.

Međunarodni dan nestalih obeležen je i u Gračanici pod sloganom „Gde su nestali?“. Na platou ispred Opštine Gračanica okupili su se članovi Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba i ostalih nealbanaca.

Godine prolaze, a mi sa našim bolom, tugom i neizvesnošću i dalje čekamo. Mi bez odgovora a počinionici zločina na slobodi. Postoje radne grupe, ali bezuspešne. Postoje komisije i u Beogradu i u Prištini i toje bezuspešno“, rekla je Silvana Marinković iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba u Gračanici.

Za razliku od zvaničnika u Prištini koji traže otvaranje arhiva u Beogradu, porodice nestalih i kidnapovanih Srba smatraju da je za rasvetljavanje sudbine nestalih neophodno otvaranje arhiva bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Mislim da odgovor leži u arhivama OVK. S obzirom da sam napomenula da postoji zavet ćutanja nemoguće je da ne postoje arhive, nemoguće je da ne postoji informacija šta se desilo sa ljudima. Prosto u vremnu u kom živimo taj odgovor da ne postoje arhive i ne postoje informacije prosto niko ne može da poveruje u to. Dok se arhive ne otvore mislim da ćemo biti u mraku šta se tačno desilo sa ljudima“, rekla je Jasmina Živković, čiji je otac Paun kidnapovan 1999. u Uroševcu.

Na skupu u Gračanici pročitano je i pismo predsednika Komisije Vlade Srbije Veljka Odalovića koji kako je rečeno nije mogao danas da dođe na Kosovo jer mu prištinske vlasti već skoro godinu dana to ne dozvoljavaju.

XS
SM
MD
LG