Linkovi

Sedamnaesta godišnjica martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu


Godišnjica martovskog nasilja nad kosovskim Srbima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Godišnjica martovskog nasilja nad kosovskim Srbima

Proteklo je sedamnaest godina od najvećeg etnički motivisanog nasilja nad Srbima na Kosovu, nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga, sleda događaja u delu javnosti Srbije i Kosova označenih kao "martovski pogrom".

U Gračanici je služen parastos stradalima, a održana je i svečana akademija sa koje je poručeno da bi svi trebalo da ulože napore za zajednički život i mir.

Parasos stradalima uz prisustvo ograničenog broja ljudi zbog pandemije koronavirusa, služio je u manastiru Gračanica arhimandrit Ilarion.

Nakon parastosa zvaničnici Vlade Srbije i lokalni političari položili su bele ruže ispred instalacije „Mising“ u dvorištu Doma kulture u Gračanici. Tada je i otvorena likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“.

Petar Petković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo prisetio se u govoru gde se nalazio 17. marta 2004.

Te večeri, kao student, branio sam Bajrakli džamiju od reakcije zbog svega onoga što se dešavalo ovde na Kosovu i Metohiji. Branio sam zato što duboko verujem i to je u biti srpskog naroda, da na zlo nikada ne treba odgovoriti zlom“, rekao je Petković.

Petković je poručio da se događaji pre 17 godina nikada ne smeju ponoviti i da su mir i suživot jedino rešenje.

Borimo se i diplomatskim sredstvima i na svaki drugi način za dijalog, za mir, jer mi ovde, na ovom prostoru, nama je suđeno da živimo jedni sa drugima – Srbi sa Albancima. Moramo da težimo pomirenju i rešavanju svih teških sporova“, rekao je Petković.

Predsednik Кomisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović podsetio je da se martovsko nasilje 2004. godine, desilo u prisustvu velikog broja međunarodnih mirovnih snaga.

Taj 17. mart po obimu zločina koji se desio, manji je od odnoga što se desilo 1999, ali je mnogo teži, jer se desio pet godina po uspostavljanju pune misije. Podsetiću, tada je bilo oko 50 000 tih mirovnjaka, koji su dozvolili pogrom koji je takav bio uz njihovo prisustvo i njihov mandat. Žalosno je da oni koji su ih poslali nisu ni osudili, to je najgora misija koja je mogla da bude”, rekao je Odalović.

Patrijarh srpski Irinej, koji poslednja tri dana boravi u Pećkoj Patrijaršiji poručio je da će odgovor na, kako se izrazio, paljenje, rušenje i pljačkanje imovine Srba i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu - biti molitva za rušioce da to više ne rade.

"Mi se u hramovima molimo za njih, njihove bližnje i njihovu decu", poručio je patrijarh srpski Irinej.

Povod za martovsko nasilje 2004. godine bila je lažna vest kosovskog javnog servisa o tome da su Srbi odgovorni za utapanje dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra na severu Kosova. Tokom dvodnevnog nasilja ubijeno je 19 ljudi, od kojih je 8 Srba i 11 Albanaca. Zapaljeno je oko 800 srpskih kuća iz kojih je proterano oko 4000 Srba, a 35 crkava i manastira zapaljeno je i oskrnavljeno.

XS
SM
MD
LG