Linkovi

Kosovski Srbi obeležavaju 15 godina od martovskog nasilja


U srpskim sredinama širom Kosova danas je obeleženo 15 godina od najvećeg etnički motivisanog nasilja nad Srbima nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga. Centralno obeležavanje martovskog nasilja iz 2004. godine održano je u Gračanici brojnim manifestacijama.

Parastos ubijenim Srbima tokom trodnevnog martovskog nasilja 2004. godine služio je u manastiru Gračanica episkop raško-prizrenski Teodosije.

Kosovski Srbi obeležavaju 15 godina od martovskog nasilja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Kosovo i Metohiju možemo kao narod izgubiti samo u slučaju da ga se, nedao Bog, sami odreknemo. Bilo je i biće osvajača, ali uostalom ovi prostori su dom i drugim narodima sa kojima želimo da živimo u miru, ali samo od nas zavisi da li ćemo pristati da se odreknemo ovog nasleđa i imena“, rekao je Vladika Teodosije.

Nakon parastosa, okupljeni građani su u koloni koju je predvodio Vladika Teodosije krenuli glavnom ulicom Gračanice do Doma kulture gde su ispred umetničke instalacije „MISING“ na kojoj se nalaze fotografije i imena kidnapovanih i nestalih Srba položili cvece.

Zatim je otvrena izložba sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“, nakon čega je održana akademijom pod nazivom „Petnaest godina nezaborava“.

U ime porodica stradalih i kidnapovanih prisutnima se obratila Nataša Šćepanović iz udruženja kosmetskih stradalnika.

Žrtve smo i mi članovi porodica koji čekamo pravdu i odgovore o sudbinama naših bližnjih. Naše celo biće usmereno je na najmanji tračak nade, na vesti o pronađenim masovnim i pojedinačnim grobnicama. Naše priče su mnogo puta ispričane, a iza svega toga je zid ćutanja“, rekla je Nataša Šćepanović.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da je 17. mart dan za poziv na stvaranje i obnovu.

„Ovaj dan ne sme biti dan očaja i saznanja da ništa ne možemo uraditi. Naprotiv, danas moramo reći, ako smo tako strašno nasilje uspeli da preživimo moramo raditi i graditi, moramo se popravljati i poštovati se međusobno. I na kraju, moramo reći veoma glasno, mi ostajemo ovde“, rekao je Srđan Popović.

Povod za početak martovskog nasilja bila je lažna vest o tome da su Srbi odgovorni za utapanje dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra na severu Kosova. Tokom martovskog nasilja ubijeno je 19 ljudi, od kojih je 8 Srba i 11 Albanaca. Nekoliko stotina Srba je povređeno, a širom Kosova zapaljeno je oko 800 srpskih kuća. Sa svojih ognjišta proterano je oko 4000 Srba, a 35 crkava i manastira zapaljeno je i oskrnavljeno.

XS
SM
MD
LG