Linkovi

Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu


Obeležavanje godišnjice martovskog nasilja na Kosovu
Obeležavanje godišnjice martovskog nasilja na Kosovu

Danas se navršava 12 godina od najvećeg nasilja nad Srbima na Kosovu nakog dolaska međunarodnih mirovnih snaga, kada je ubijeno 19 osoba.

Centralna manifestacija povodom martovskog nasilja iz 2004 godine održana je u Gračanici.

Obeležavanje 12 godina od martovskog nasilja kada je ubijeno 19 ljudi, a nekoliko stotina povređeno počelo je okupljanjem i paljenjem sveća u manastiru Gračanica, gde je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije održao pomen stradalima.

Kolona od oko hiljadu građana je zatim predvođena Vladikom Teodosijem i direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, krenula glavnom ulicom do Doma kulture, gde su ispred umetničke instalacije “Mising”, na kojoj se nalaze fotografije i imena svih kidnapovanih i nestalih Srba, od 1998. godine, simbolično položene bele ruže. Sa građanima su bili i Veljko Odalović, predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica, članovi udruženja kidnapovanih i nestalih i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

Obeležavanje godišnjice martovskog nasilja završeno je svečanom akademijom u Domu kulture Gračanica. Direktor Kancelrije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je martovsko nasilje 2004. godine bilo organizovano i da su njegovi kreatori još uvek na slobodi.

“Nasilje je bilo toliko masovno i organizovano da se nije moglo dogoditi bez duge i temeljne pripreme. Možemo samo da pretpostavimo ko je bio arhitekta pogrom, jer za njega do danas nisu odgovarali ni počinioci ni organizatori. Žrtve i njihovi najmiliji i danas vape, ne za osvetom, već za pravdom”, rekao je Đurić

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović je kazao da je nasilje 17. marta 2004. godine bilo nastavak nastavak etničkog čišćenja koje je započeto juna 1999. godine i da za sve to mora neko da odgovara.

Albansko društvo mora da se suoči sa svojim zločinima, dok to ne uradi nema budućnosti ni perspektive, a to je nešto što za sada nisu spremni da urade”, rekao je Odalović.

Tokom martovskog nasilja je ubijeno 19 ljudi, osmoro Srba i 11 Albanaca, nekoliko stotina Srba je povređeno, širom Kosova zapaljeno je oko 800 srpskih kuća odakle je proterano oko 4.000 ljudi, a zapaljeno je i oskrnavljeno 35 crkava i manastira.

Neposredni Povod za početak Martovskog nasilja bila je, kako je kasnije utvrđeno lažna vest, o tome da su Srbi odgovorni za utapanje dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG