Linkovi

Deveta godišnjica nasilja na Kosovu


Pripadnici KFOR-a postavljaju blokade na putu koji vodi do Prištine, 18. mart 2004

Danas se navršava devet godina od martovkog nasilja na Kosovu kada je nastradalo 19 ljudi, a mnoge srpske kuće i crkve uništene

U crkvi Svetog Nikole u Prištini Vladika Teodosije služio je liturgiju i pomen nastradalima u martovskom pogrom. Liturgiji je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Pod sloganom “Zločin bez kazne” na Kosovu je obeležena deveta godišnjica od martovskog nasilja nad Srbima. U prisustvu stotinak vernika pomen stradalima tokom nasilja 2004 godine u srkvi Svetog Nikole u Prištini sluio je Vladika Teosije, koji je rekao da je pred očima celog sveta pre devet godina izvršen zločin nad ranjenim srpskim bićem.

Zašto je pogrom 2004 godine nama bio veća rana nego čak i ono što se desilo 1999 godine…zato što je srpsko biće bilo ranjeno i oni su izvršili zločin nad tim ranjenikom koji nije mogao da se brani i bio je nemoćan, a oni koji su trebali da ga brane okrenuli su glavu”, rekao je vladika Teodosije.

Liturgiji i parastosu u crkvi u Prištini prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. On je kazao da danas u Prištini ali i mnogim drugim gradovima i selima više nema Srba zato što je, kako je kazao, martovski pogrom ostao zločin bez kazne.

U martovskom pogromu iseljeno je šest gradova i još deset sela, da se u njih nikada ne više ne vrate, ali mi želimo da se vrate. Tražimo od međunarodne zajednice da se izdigne iznad predrasuda o Srbiji i srpskom narodu i da smogne snage da prizna svoju grešku tog martovskog pogroma i da prizna svoju grešku zato što devet godina nije uložila dovoljno napora da otkrije one koji su ovo naredili i izvršili”, rekao je Vulin

Zamenik Ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić kaže da je istraga o dogadjajima iz marta 2004. godine zatvorena.

Nakon martovskih nereda UNMIK je otvorio istragu koja je trajala nekoliko godina tokom koje je više desetina ljudi procesuirano i nakon toga je istraga zatvorena”, kazao je Rašić.

Neposredni povod za početak Martovskog pogroma bila je lažna vest Radio televizije Kosova o tome da su Srbi odgovorni za utapanje dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra na severu Kosova. Sukob je počeo u Kosovskoj Mitrovici, a nešto kasnije preko 10. 000 uglavnom mlađih Albanaca uspelo je da probije policijsku blokadu prema Čaglavici gde dolazi do paljenja desetak srpskih kuća.

Nakon toga napadi na Srbe i njihovu imovinu počeli su širom Kosova. Bilans trodnevnog nasilja je 19-oro ubijenih. Porušeno je i spaljeno 35 crkava i manastira, uništeno oko 800 srpskih kuća, a oko 4000 Srba napustilo je tada svoje domove, u koje se do danas nisu vratili.
XS
SM
MD
LG