Linkovi

Mesec borbe protiv raka dojke na Kosovu: Redovni pregledi presudni za prevenciju i lečenje


ILUSTRACIJA - Žena drži ružičastu mašnicu, simbol podizanja svesti o raku dojke
ILUSTRACIJA - Žena drži ružičastu mašnicu, simbol podizanja svesti o raku dojke

Redovni pregledi presudni su za prevenciju i lečenje raka dojke, zaključeno je na debati "Zašto je važno i neophodno rano otkrivanje raka dojke", koju je organizovao Medija centar u Čaglavici, povodom Međunarodnog meseca borbe protiv ove bolesti

Ivana Jokić iz Lapljeg Sela i Arnisa Osmani iz Prištine uspele su da proteklih godina pobede rak dojke. Smatraju da je najvažnije što su u to vreme bile psihički jake i stabilne i što su na vreme obavile lekarski pregled. Jokićeva apeluje na sve žene da ako iz bilo kog razloga sumnjaju na ovu bolest, to provere na više mesta, jer je u njenom slučaju kako je navela prvi pregled kod lekara ukazivao da ne postoji opasnost po njeno zdravlje.

“Moja preporuka svakoj ženi, nebitno da li je na pregled otišla ovde ili u Srbiju ili Prištinu ili gde god, neka posluša svoj unutrašnji glas i da ode na još jednu konsultaciju sa nekim drugim doktorom. Meni se ispostavilo da je to bilo maligno, metastaze su bile svuda, faktički sam bila u četvrtom stadijumu. Prepisali su mi udarnu hemoterapiju od sedam ciklusa”, rekla je Jokić.

Učesnici debate: Ivana Jokić, Sonja Bljakaj, Visare Mujko Nimani, Izet Sadiku, Arnisa Osmani (s leva)
Učesnici debate: Ivana Jokić, Sonja Bljakaj, Visare Mujko Nimani, Izet Sadiku, Arnisa Osmani (s leva)

Arnisa Osmani iz Prištine apeluje pre svega na žene da ne čekaju oktobar mesec da bi izvršile pregled, već da to redovno rade.

“Ne treba da se čeka, ja nisam imala bolove ili neki drugi simptom. Sama sam otišla kod lekara. Ne treba da se čeka da napunite određeni broj godina, da čekate da to bude mesec oktobar. Samo treba da izdvojite 15 minuta za sebe i da odradite mamografiju ili ultrazvuk. Moja poruka je da bez obzira na uzrast, ako žena primeti bilo koju promenu svog organizma, tela, ako oseti čak i samo umor – da se obrati lekaru. Ne zapostavljajte i ne potcenjujte lekarske kontrole”, rekla je Osmani.

Dr Sonja Bljakaj, radiološkinja na Klinici za onkologiju pri Univerzitetsko kliničko bolničkom centru u Prištini smatra da je neophodno svakodnevno raditi na podizanju svesti kod žena da rade preventivne preglede, jer se kako je rekla, kancer dojke godinama razvija, a ne pojavom prvih simptoma.

“Znači da mora da se od dvadesete godine pa nadalje jednom godišnje uradi ultrazvuk dojke. Posle tridesete godine na svakih šest meseci u porodicama gde ima nekog ko je imao rak dojke. A negde gde postoje još neki faktori rizika mamografija se preporučuje već u 35. godini, obavezna u 40. godini i onda tu idu algoritmi normalnog pregleda. To je nešto što pomaže da se ta bolest otkrije dok još ne može da se napipa. Ništa se ne razvija u toku od mesec, dva, tri, četiri, pet. To su promene koje se razvijaju godinama. Da biste vi nešto napipali na dojci treba da prođe dve do tri godine. Kada se napipa to je već neko vreme koje je prošlo i gde kod mladih žena rak onda ima prostora i za dalje napredovanje”, rekla je Bljakaj.

Šefice kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNFPA) dr Visare Mujko-Nimani takođe je istakla da je veoma značajno da se otkrivanje raka dojke dogodi u ranijoj fazi. Ona je navela da je rak grlića materice drugi najčešći oblik karcinoma kod žena, posle raka dojke.

“Zagovaramo da donesemo HPV vakcinu na Kosovo i da započnemo sa vakcinacijom naše dece u cilju apsolutnog sprečavanja pojavljivanja infekcije kako bi se rak glića materice u potpunosti iskorenio, da se ne pojavljuje više i da se rano dijagnostikuje”, navela je Visare Mujko-Niman.

Direktor Odeljenja za zdravstvo opštine Priština Izet Sadiku rekao je da je Opština Priština obezbedila dva mamografa za dijagnostiku raka dojke. On je naveo da je tokom ovog meseca ova opština imala brojne akcije usmerene ka podizanju svesti kad je u pitanju borba protiv raka dojke.

“Mi smo u prvih 15 dana oktobra meseca imali 300 realizovanih mamografija, a termini za mamografiju su rezervisani do kraja decembra. Dakle, do kraja decembra nema slobodnih mesta za mamograf. Što znači da su te akcije, koje su sprovedene tokom ovog meseca podigle svest kod ljudi, posebno kod žena, da odu i da urade mamografiju”, rekao je Izet Sadiku.

Sa debate je upućen apel ženama iz svih zajednica, posebno iz srpske, da koriste usluge svih zdravstvenih ustanova na Kosovu, uključujući i one u Prištini.

“Mi ovde nismo političari. Ja sam lekar. Kad god da dođete i da hoćete da uradite mamografiju možete slobodno. Ja ne znam kako ljude da ubedimo da neće imati problema. Želim da se odavde pošalje poruka ženama iz ovih sredina da je zaista daleko otići u Niš, u Mitrovicu…Sve to može da se uradi na Kosovu, da ne kažem na Kosovu, u Prištini. Mamografa ima i po drugim gradovima, jer zaista je teško da kada ste bolesni morate da idete negde van svoje kuće”, rekla je dr Sonja Bljakaj.

“Ja želim da iskoristim mogućnost da pozovem sve žene da dođu i urade mamograf u Prištini. Ako postoji potreba mi smo spremni da pružimo podršku. Vi znate da je srpski jezik zvanični jezik, mi ćemo naći rešenje da to sprovedemo. Treba im samo 10 minuta da dođu do Prištine. Mislim da nije u redu da to pitanje ode na politički nivo, to bi bilo nisko. Jer kad je bolest u pitanju potrebna je saradnja. Bolest prevazilazi sve granice, treba da sarađujemo i da pružamo usluge građanima i mi smo spremni da sarađujemo u svako doba”, naveo je Sadiku.

Debatu na temu “Zašto je važno i neophodno rano otkrivanje raka dojke?, povodom međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Inicijative za mirne promene. Na debatu su bili pozvani i predstavnici Ministarstva zdravlja Kosova, kao i devetoro srpskih lekara, koji kako je rečeno, iz različitih razloga nisu mogli da učestvuju na ovoj debati.

XS
SM
MD
LG