Linkovi

Razvoj testa za rano otkrivanje osam vrsta raka


Naučnici sa univerziteta Džons Hopkins objavili su da je postignut progres u razvoju testa krvi pomoću kojeg bi moglo da se ustanovi osam vrsta kancera u ranoj fazi, uključujući neke od najsmrtonosnijih koje je trenutno teško ustanoviti sa postojećim dijagnostičkim sredstvima.

U uzorcima krvi više od hiljadu pacijenata, testom je ustanovljeno oko 70 odsto kancerogena. U najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Nauka, istraživači su pratili koliko je uspešno njihov eksperimentalni test bio u stanju da ustanovi rak kod osoba koje su već obolele od te bolesti. Naučnici su bili fokusirani na testove tečne biopsije kojima su traženi mutirani molekuli DNK koji slobodno plivaju u krvi i na proteine vezane sa rakom, kako bi ga pronašli pre nego što se proširi ali i na mogućnost izlečenja.

Rak grlića materice je bilo najlaške ustanoviti, a zatim je sledio rak jetre, stomaka, pankreasa, jednjaka, debelog creva, pluća i raka dojke. Za rak grlića materice, jetre, stomaka, pankreasa i jednjaka, za koje trenutno ne postoje testovi, osetljivost se kreće od 69 do 98 procenata.

Test ipak nije spreman za upotrebu i potrebno je da bude potvrđen u većoj studiji koja je trenutno u toku u široj populaciji, pre nego na pacijentima, kako bi se ustanovila njegova delotvornost.

XS
SM
MD
LG