Linkovi

Višestruke koristi dojenja za bebe i majke


Karla Mastrojani doji bebu za vreme protesta u znak podrške dojenju u javnosti, ispred hotela Kleridžiz u Londonu

U najnovijoj studiji univerziteta Harvard naglašava se važnost dojenja beba. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Ishrana majki i dece“ i u njemu se ističe da dojenje, ne samo što je dobro za bebe, već je takođe važno za zdravlje majki.

Desetine žena su 2014. godine dojile svoje bebe ispred jednog hotela u Britaniji, nakon što je ranije od jedne majke navodno zatraženo da se pokrije dok je dojila svoju bebu na javnom mestu.

“Mislim da stvar treba normalizovati. Mislim da još uvek neki aspekti društva to ne odobravaju”, ističe Karmel Lojd iz Kraljevskog udruženja babica.

Ne odobravaju, iako su zdravstvene dobrobiti dojenja veoma jasne. Ono može da poveća očekivani životni vek deteta i umanji njegove izglede da razvije dijabetes i gojaznost. Za majke, dojenje pruža određenu zaštitu protiv raka dojke i jajnika. Ali ipak, u nekim razvijenim zemljama, tek svako peto dete je dojeno do svog prvog rođendana. I dok društvo možda ne odobrava dojenje na javnom mestu, sa druge strane, nove majke koje ne mogu da doje su ponekada kritikovane od strane svoje sredine.

“Ponekad postoji veliki pritisak društva, osećate pritisak zbog dojenja i ako iz nekog razloga ne možete ili ne želite da dojite bebu, mislim da možete da se suočite sa negativnim reakcijama”, smatra mama Rebeka Branč.

No, istraživanje je veoma jasno, ako možete da dojite svoju bebu tokom punih godinu dana, trebalo bi to i da radite.

XS
SM
MD
LG